A nagy sárdobálás

BENKŐ GÁBORBENKŐ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2007.10.24. 23:42
Címkék
Szieben László is kipakolt. Szerdai számunkban az FC Fehérvár ügyvezető igazgatója, Gál László szokatlanul kemény hangnemben nyilatkozott lapunknak, amelyben súlyos vádakkal illette a klub labdarúgócsapatát 2006 júniusáig működtető Clavis Consulting Kft. tulajdonosát. Szieben László vállalta, hogy a Nemzeti Sportban reagál az őt ért kritikákra, és akárcsak korábbi munkatársa, ő is meglehetősen keményen fogalmazott. Szóval Szieben László kipakolt. Nem is akárhogyan.

Javaslom, menjünk végig Gál László vádjain. Vállalkozik rá?Javaslom, menjünk végig Gál László vádjain. Vállalkozik rá?

Minden további nélkül – felelte Szieben László. – Örömmel reagálok az FC Fehérvár ügyvezetőjének nyilatkozatára.

Körülírni felesleges a dolgokat, ezért mindjárt szembesíteném azzal, hogy Gál László szerint az ön cége, a Clavis Consulting trükközött, és hitelből vásárolt tulajdonrészt. Igaz ez?

Először is: ezt az állítását igazolnia kellene Gál Lászlónak. A Clavis Consulting hárommillió forintos törzstőkével bejegyzett kft. Tagjainak és partnereinek pénzügyi forrásaiból gazdálkodott, de ebben nincs is kivetnivaló. A lényeg az, hogy cégem maximálisan teljesítette azon vállalásait, amelyet szerződések rögzítettek. Eszerint kétszer hatvanmillió, majd egyszer ötmillió forintot fizettünk ki átutalással, illetve készpénzes befizetéssel. Ez összesen százhuszonötmillió forint.

Ezzel ellentétben Gál László azt mondta, a Clavis hosszú időn át egy fillért sem adott a klubnak.

Kétezer-hat június huszonhetedike után valóban nem adtunk már pénzt. Akkor volt ugyanis egy tulajdonosi taggyűlés, amelyen irreális, négyszázmillió forintról szóló költségvetést terjesztett elő a menedzsment, amit a Clavis Consulting nem fogadott el. Nem láttuk ugyanis biztosítva ennek az összegnek az előteremtését, ezért jeleztük: kiszállunk az FC Fehérvárból.

Gál László ebben a kusza történetben mégis kétséget próbál támasztani az ön szerepét illetően.

Üzenem neki, hogy ha egy mód van rá, a jövőben ne próbáljon meg üzleti tanácsadásból megélni, mert kétlem, hogy sikerrel jár. Gyanítom, az ügyvezetőnek elgurult a Cavintonja, és most azért választotta az alaptalan, primitív vádaskodásnak ezt a formáját, mert körülnézett, és észrevette, hogy elfogytak körülötte azok az ülepek, amelyek fényesre nyalásával pénzt tudott szerezni. Mit mondjak: nekem sem voltak prosztata gondjaim, amíg Laci a beosztottam volt...

Nem akármilyen megjegyzés. Nyomtatásban is vállalja?

Nyugodtan leírhatja szó szerint.

Ahogy óhatja... Ön azt állítja tehát, hogy a négyszázmillió forintos büdzsé irreális terv volt. Csak emiatt szánta rá magát arra a lépésre, hogy értékesíti tulajdonrészét?

Részben. A Clavis arra szerződött, hogy megtanítsa gondosan gazdálkodni a menedzsmentet, de ez a költségvetési tervezet nem egyezett valós lehetőségeinkkel. Azt se felejtsük el, hogy az FC Fehérvár Kft. kötött egy olyan szerződést a város önkormányzatával, amelynek pénzügyi elszámolása szerint minden hónap ötödikéig kilencmillió forintot kap a klub. No már most, ez a pénz sohasem érkezett meg időben, és sohasem annyi volt. Úgy gondolom, négyszázmilliós költségvetésre azért volt szükség, mert nagyobb összegben könnyebben lehet matatni... Nyomós ok volt még az együttműködés befejezésére az is, hogy a város vezetői példátlan módon kétezer-egyben eladták a klub nemzetközi kereskedelmi jogait.

Tudja, valamit nem értek: ha ilyen rossz véleménnyel vannak egymásról, hogy a fenébe tudtak együtt dolgozni? Amikor megvásárolta a nyolcvanszázalékos tulajdonrészét, miért nem rúgta ki azonnal Gál Lászlót?

Mert 5.9 százalékos tulajdonrésze ellenére csak az önkormányzatnak volt arra lehetősége, hogy ezt megtegye. Ma már azonban belátom: súlyos hiba volt, hogy ebbe beletörődtem. Amikor a Magyar Labdarúgóliga elnökeként támadások kereszttüzébe kerültem, Gál László volt az egyik a négy klubvezető közül, aki kiállt mellettem, és sajnos emiatt kialakult bennem egy félreértelmezett lojalitás. Emberileg és szakmailag is csalódtam benne, akinek amúgy még a megfelelő képesítése sincs meg ahhoz, hogy ilyen posztot betöltsön. Megjegyzem, a mi odaérkezésünk előtt is Gál László volt a kft. ügyvezetője. Akkor nagyjából kétszázmillió forintos veszteséget mutatott a könyvelés, és kétezer-négy óta kilenc vádlott, köztük Gál László ellen folyt okirat-hamisítás, hűtlen kezelés és csalás vádja miatt eljárás. Arra is emlékeztetnék, hogy a Clavis vezetése alatt érte el a csapat története egyik legjobb sportszakmai eredményét, ráadásul tízmillió forint nyereségünk is volt.

Tényleg megakadályozta, hogy a csapat újra felvegye a Videoton nevet?

Igen. Ez igaz. Ám azért cselekedtem így, mert Gál László képes volt aláírni olyan szerződést, amelyben sem összeg, sem dátum, sem teljesítési határidő nem szerepelt! Jogászként, tulajdonosként ilyet nem hagyhattam jóvá. Áldom az eszemet, hogy nem engedélyeztem ennek a manipulatív megállapodásnak a létrejöttét. Ma is ezt tenném.

Érte olyan vád is, hogy ki akarta árusítani a csapatot.

Erre pedig azt válaszolom, hogy soha akkora játékosértékesítési bevétele nem volt a klubnak, mint a mi időnkben, a 2005–2006-os évadban. Százötvenmillió forint folyt be a kasszába, miközben a csapat megnyerte a Magyar Kupát, és a bajnokságban is dobogós volt – erre azért hadd legyek büszke.

Szauerwein Tivadar tényleg csak kölcsönt adott a labdarúgó-kft.-nek?

Igen, de ezt az ötletet éppen a most kritizáló Gál László vetette fel. Ugyanakkor ő volt az, aki az idén április tizedikén bemutatta nekem Szauerwein Tivadart, mint vevőjelöltet Pénzes Mihály alpolgármesterrel együtt. Márcsak ezért sem értem, milyen sírásókról beszél az ügyvezető.

Szépen dobálják azt a bizonyos sarat.

Nem én kezdtem. Laci körül most elfogyott a levegő, és más típusú kommunikációhoz folyamodott, de állok elébe. Abban azonban biztos vagyok, nem előttem, hanem előbb-utóbb a polgári, illetve a büntetőbíróság előtt kell majd elszámolnia viselt dolgaival. Abban továbbra is hiszek, hogy Szauerwein Tivadar színre lépésével megoldódnak a gondok Fehérváron. A Clavis Consulting mindenesetre kezdeményezett egy pert megelőző egyezséget az önkormányzat és a Clavis közötti szerződések és elszámolások ügyében. Ha ez nem vezet eredményre, a cégem pert indít.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik