Már elszakadt a cérna

LIPCSEI ÁRPÁDLIPCSEI ÁRPÁD
Vágólapra másolva!
2007.10.21. 23:12
Címkék
„Meglett játékosok sírtak az öltözőben” – nyilatkozta a 2–0-s diósgyőri vereség után Marijan Vlak, az FC Fehérvár vezetőedzője. A horvát szakember odavetett, mindamellett beszédes megjegyzése a fehérvári állapotok konzerválódását hirdeti – a játékosok hónapok óta a munka- és a reklámszerződés szerint nekik járó összeg mintegy ötödével gazdálkodhatnak – kérdés, meddig.

A fehérvári futballklubot működtető gazdasági társaság többségi tulajdonosa, a Fetév-Szer Kft. első embere, Szauerwein Tivadar helyzetbe kerülése, illetve a tartozások záros határidőn belüli kiegyenlítése helyrepofozhatja a négy legutóbbi bajnoki mérkőzését elveszítő csapat, a sírva fakadó játékosok önbecsülését. A futballcég pénteki taggyűlésén a szavazásra jogosultak elismerték ugyan Szauerwein Tivadar cégének többségi tulajdonosi voltát, csakhogy az egyik kistulajdonos, az AMV Kft. által a bíróságra beadott, a Fetév-Szer tulajdonrészszerzésének módját támadó beadványát illetően patthelyzet alakult ki – ennek megfelelően a gazdasági, és az ebből következő szakmai konszolidáció továbbra is feltételes módban értendő.

„Utolsó információnk szerint a héten, de legkésőbb az azt követő héten rendeződik a helyzet, és végre hozzájutunk a pénzünkhöz vagy legalább egy részéhez – nyilatkozta lapunknak (név nélkül) az FC Fehérvár egyik játékosa. – Hogy hiszünk-e az újabb ígéretnek? Őszintén? Az eddig történtek miatt nem nagyon, ellenben pénteken végre megoldódott a klub többségi tulajdonosával kapcsolatos probléma, ami előrelendítheti az ügyünket. Elszakadt bennünk a cérna, most már a játékunk, az eredmények is tükrözik a körülményeket. Hónapok óta teljesítünk – erre akkor is büszkék lehetünk, ha az utóbbi négy fordulóban kikaptunk – tulajdonképpen ellenszolgáltatás nélkül, emiatt néhány fiatal csapattársunknak hosszú ideje súlyos egzisztenciális gondjai vannak. Hihető, ha azt mondom, hogy a hónap végén ennivalóra sincs pénzük? A letargikus öltözői hangulat ennek a következménye. Égetjük magunkat, nem a saját hibánkból, mégis mi vagyunk ennek a megaláztatásnak a szenvedő alanyai.”

A labdarúgók (cégeik, vállalkozásaik) és a futballklubot működtető gazdasági társaság közti szerződések (vagy éppenséggel azok hiánya) nem teszik lehetővé, hogy a futballisták hatékonyan felléphessenek „kenyéradójukkal” szemben.

„Tehetetlenek vagyunk, ezért nem sztrájkoltunk már hetekkel ezelőtt sem. A munkabeszüntetésből is mi kerülnénk ki vesztesen, így ha két hét múlva sem történik semmi, akkor sem tudunk ellenlépéseket tenni. A munkaszerződések alapján járó pénzt megkaptuk, a reklámszerződések szerinti összeggel viszont hónapok óta adós a klub. Az az ördögi az egészben, hogy ez utóbbi megállapodások a korábbi kaotikus tulajdonosi viszonyok miatt nincsenek aláírva – minden a levegőben lóg. Illetve, alapvetően csak mi, játékosok...”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik