Paul Shaw a pályán

LIPCSEI ÁRPÁDLIPCSEI ÁRPÁD
Vágólapra másolva!
2007.10.17. 23:44
Címkék
Az angol ötödosztályból, az Oxfordból érkezett az NB II Keleti csoportjában pocsékul szereplő Ferencváros új megmentője: a 34 esztendős Paul Shaw az NB III-as Martonvásár ellen 3–2-re megnyert edzőmecscsen mutatkozott be a zöldfehéreknél, akikkel várhatóan másfél éves szerződést köt majd.

Azt már – legalább is részben – értjük, miért jegyzik felfoghatatlanul magasabb névértéken az angol futballt. Ha ugyanis minden 34 éves Arsenal-drukker legalább úgy terelgeti a labdát, mint Paul Shaw szerdán a majdnem üres Üllői úti stadionban, az FTC–Martonvásár edzőmeccsen (a vendégek az NB III Duna-csoportjában a középmezőnyhöz tartoznak…), akkor gyorsan elfogynak a kérdések.

Az ellenben fogósabb feladvány, hogy valóban a tar angol támadó igazolása jelenti-e a gyógymódot az NB II Keleti csoportjában tíz fordulót követően a hetedik helyen álló, történetének egyik legszégyenletesebb vereségét (0–4 a Kecskemét ellen) a hét végén elszenvedő Ferencváros számára.

Kizárható, hogy a talán inkább egyeteméről, mint futballklubjáról híres Oxfordból (ráadásul az angol ötödosztályból) két napja a Ferencvároshoz kerülő csatár máris új mentalitást honosított meg a csapatnál. Mindazonáltal az Üllői úti centerpálya körül helyet foglaló nézők egyike legalább fél órán keresztül bizonygatta barátjának: ha az FTC játékosai Kecskeméten is úgy pörögtek volna, mint szerda délután, az ő hétvégéje is kellemesebben telt volna.

Visszatérve Paul Shaw-ra: a szakmai és a gazdasági team már a szerdai fellépés előtt döntött a sorsáról. Legalább is Haáz Ferenc technikai igazgató ennek szellemében nyilatkozott:

„Tudtunkkal Paul Shaw-t nem köti szerződés az Oxfordhoz, így csütörtökön az ilyenkor szokásos orvosi vizsgálat után megindítjuk az átigazolási procedúrát. Hogy ebből péntekre lesz-e játékengedély, nem tudom; más az elv és más a gyakorlat.”

A brit támadó fizetését a Sheffield United állja, az FTCnek „csupán” a szolgálati lakást és az autót kell biztosítania a számára.

„Egyetlen edzés és egy félidőnyi játék után ne várjon részletes értékelést – mondta a szünetben az öltöző felé baktató Paul Shaw. – Egyszerűbb lesz a helyzetem, ha néhány szót felcsippentek a nyelvükből, kicsit megismerem a klubot, és részese leszek az öltözői eseményeknek. Igaz, a futball nyelve közös: vagy beszéled, vagy nem. Az ennyi idő alatt is kiderült, hogy Lipcsei Péterrel jó lesz a játékkapcsolatunk. Tizennyolc hónapra, azaz másfél évre szól majd a megállapodás, ezalatt lesz lehetőségem az előbbi állítás bizonyítására. Hogy mit gondolok az FTC-ről mint focicsapatról? Nem hasonlítanám az Oxford előtti klubomhoz, a Chesterfieldhez, már csak a stílusok különbözősége miatt sem.”

Ami Paul Shaw szerdai produkcióját illeti: az Edouard Ndjodo mögött visszavont centerként futballozó támadó dupla duplát jegyezhetett volna, ám két gólpasszértékű átadásából nem tudtak a kapuba találni a csapattársak, két ízben pedig ő bizonyult „magyarosan” körülményesnek. Nem futott sem többet, sem kevesebbet a többi zöld-fehér trikós játékosnál, viszont többször is hiába lépett vissza egészen mélyen a labdáért, Vasas Zoltánék gyakran inkább a rizikós – és tegyük hozzá: értelmetlen – harmincöt méteres ívelést választották a szimpla ötméteres átadás helyett.

Ha a szerződést nyélbe ütik, hasonló esetben Csank János alighanem levezető pluszkörökkel honorálja az ilyen „akciókat”. Merthogy, a Queent idézve: Show must go on...

Azaz, a show-nak (Paul Shaw-val együtt) folytatódnia kell.

Az Üllői úton is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik