Meglepte, hogy végre karácsonyozhat

KEMÉNY KRISTÓFKEMÉNY KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2007.10.16. 23:36
Címkék
Családos ember, aki még sosem ünnepelte feleségével és két gyermekével a karácsonyt. Paul Shaw először nem hitt a fülének, amikor tájékoztatták, hogy a másodosztályú magyar bajnokság télen szünetel, és a hosszú pauza után csak március környékén folytatódnak a mérkőzések.

Mit szól ahhoz, hogy nálunk nem kell télen futballoznia?Mit szól ahhoz, hogy nálunk nem kell télen futballoznia?

Meglepődtem – mondta Paul Shaw, aki az ötödosztályú Oxford csapatától érkezett, hogy egy személyben megmentője legyen az NB II Keleti csoportjában vergődő Ferencvárosnak. – Angliában télen sincs megállás, karrierem során a karácsonyt és a szilvesztert megelőző napot rendre egy szállodai szobában töltöttem a másnapi meccsre készülve, és jókívánságaimat telefonon mondtam el családtagjaimnak. No, de ez a profi futballal együtt jár, az évek során hozzászoktam. Ellenben most megdöbbentem, hogy a magyar bajnokság hosszú hónapokig szünetel.

Jó helyen jár, Budapesten szép a karácsony.

Nem sokat láttam még a városból, de megható, érzelmeket megindító helynek tűnik. Tizenegy éve élek együtt a feleségemmel, aki mindenhova elkísér, és olykor lekiismeret-furdalás gyötör, hiszen kemény élet ez: városról városra költözni, miközben a gyerekek érdekeit is figyelembe kell venni.

Mit szólt a párja, amikor elmondta, hogy Magyarországon próbál szerencsét?

Azt mondta: mindenben támogat.

Ki irányította önt a Fradihoz?

Terry Robinson, a Sheffield United klubigazgatója. Néhány hete beszéltünk, és megkérdezte, érdekelne-e a Ferencváros. Szeptember óta az Oxford csapatában szerepeltem, de úgy kötöttük meg a szerződést, ha új ajánlat érkezik, válthatok. Az Oxford ötödosztályú csapat, amelynél az eredeti brit stílus, az erőszakos, kemény futball dominál. Mivel a Premier League-ben és a Championshipben rengeteg a külföldi játékos, ezekben az alacsonyabb osztályú bajnokságokban jutnak lehetőséghez a fiatal angol tehetségek. Emlékszem, amikor még az Arsenal profija voltam, s Arséne Wenger átvette az irányítást, drasztikus újításokba kezdett: francia labdarúgókat hozott, mindent előírt nekünk, még az étrendünkre is figyelt. Noha nem tartoztam a kedvencei közé, elismerem a szakértelmét és az őszinteségét. Ő például kerek perec kijelentette, nála nincs esélyem a csapatba kerülésre.

Harmincnégy éves, azaz nem fiatal futballista. Miért nem Szaúd-Arábiába vagy valamelyik ázsiai országba igazolt, ahol karrierje utolsó éveiben megszedhetné magát?

Mert ez a kihívás. A Ferencvárosnak neve van Európában, a csapatnak fel kell jutnia az első osztályba, azaz küzdeni, hajtani kell. Nekem ez lesz az utolsó lehetőségem a bizonyításra, engem nem a pénz ösztönöz. A magyar klub lakást és autót adna nekem, a fizetésemet a Sheffield vállalná, ami garancia számomra, és az egzisztenciám sem sérül. A Sheffield vezetői elszántnak tűnnek, elképzelhető, hogy később angol fiatalokkal is megerősítik a csapatot. Mit felel , ha azt mondom: Kecskemét–Ferencváros négy nulla?

Videón már láttam a meccset. Nehéz erre mit mondani... Idővel biztos minden jobb lesz. Bízom benne, hogy az őszi szezon végére eredményes lesz a csapat, és nekem is sikerül beilleszkednem. Akkor szép karácsony vár rám – végre családostul...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik