Az argentin csatár felelt edzőjének

SZ. NAGY TAMÁSSZ. NAGY TAMÁS
Vágólapra másolva!
2007.10.14. 23:35
Címkék
Dél-Amerikában magyar idő szerint szombat éjjel kezdődött a 2010-es, dél-afrikai világbajnokság selejtezője. Az argentin válogatott hazai pályán Juan Román Riquelme két szabadrúgásgóljával verte meg Chilét, érdekesség, hogy az irányító az őt mellőző klubedzője honfitársai ellen villogott.

Juan Román Riquelme volt a főszereplője az Argentína–Chile világbajnoki selejtezőnek, a Villarreal irányítója két remekbe szabott szabadrúgásával már az első félidőben eldöntötte a mérkőzést.

A tinédzserként fantasztikus tehetségnek kikiáltott, de már 29 éves középpályás ismét jelezte, korai lenne még leírni őt. Pedig a szegénysorból kiemelkedő futballistától már sokan elfordultak kanyargós pályafutása során.

Huszonnégy évesen, korábbi U20-as világbajnokként, háromszoros argentin bajnokként, illetve kétszeres Libertadoreskupa- és egyszeres Interkontinentális Kupa-győztesként érkezett Barcelonába a 2001-ben Dél-Amerika legjobbjának megválasztott labdarúgó, azonban a katalánoknál abban az időben regnáló holland Louis van Gaal valamiért nem kedvelte, és rendszerint nem a posztján, hanem a széleken játszatta. Egyszezonnyi kínlódás után 2003-ban került a Villarrealba, ahol nagy szerepet játszott a „sárga tengeralattjáró” felfuttatásában, a klub a 2004–2005-ös idényben bronzérmet szerzett a spanyol bajnokságban, majd rá egy évre a Bajnokok Ligája elődöntőjébe jutott. Igaz, az Arsenal elleni visszavágó 89. percében, 1–0-s hátránynál éppen ő hibázta el a tizenegyest, ezzel megfosztva csapatát a hosszabbítás, egyben a fináléba jutás lehetőségétől... És bár mind a mai napig a Villarreal futballistája, a klubjában rendszeresen mellőzik. Az argentin nemzeti tizenegy jelenti a mentsvárat számára, hiszen miután klubedzőjével, Manuel Pellegrinivel összeveszett, a Villarrealban még egy perc játéklehetőséget sem kapott a 2007–2008-as évadban. Pedig nincs rossz formában a „Romi” becenévet viselő játékmester, hiszen tavasszal – kölcsönjátékosként – Libertadoreskupa-győzelemre vezette a Boca Juniorst, míg nyáron a Copa Américán Brazília mögött ezüstérmet szerző argentin válogatottnak is alapembere volt, öt gólt szerzett a kontinenstornán. Alfio Basile szövetségi kapitány pedig annak ellenére, hogy az augusztusi, norvégok és a szeptemberi, ausztrálok elleni barátságos találkozóra nem hívta meg, a tétmérkőzéseken számít rá.

„Azért válogattam be Riquelmét a csapatba, mert tudtam, hogy az edzéseken nagyon jól teljesít – mondta a lefújás után Alfio Basile. – A futballista, aki olyan képességekkel van megáldva, mint ő, nem felejt el futballozni.”

Juan Román Riquelme ismét bizonyította, nagyon is érti ezt a játékot. Két ilyen gól után talán a rá pikkelő klubedző is elgondolkodna, nem luxus-e nélkülözni egy ilyen nagyszerű játékost.

Hogy miért fogalmazunk feltételes módban?

Mert Manuel Pellegrini chilei. Azaz az egyébként megsüvegelendő teljesítmény lehet, hogy ezúttal csak olaj volt a tűzre...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik