Bye, bye, Barrera!

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2007.10.09. 23:41
Címkék
Marco Antonio Barrera a Manny Pacquiao ellen elvesztett mérkőzése után nem változtatta meg álláspontját. A mexikói tartja magát az öszszecsapás előtti elhatározásához, befejezi a profi ökölvívást. Az elmúlt évtized egyik nagy harcosa akasztja szögre kesztyűjét.

„Testvéremnek megígértem, még könnyebb meccsekre sem állok ki” – tett örök érvényű (?)

ígéretet magának és a világnak Marco Antonio Barrera. Az ökölvívó – aki megannyi klaszszissal ellentétben nem a szegénységből verekedte magát a csúcsra, eredendően ügyvédnek készült – 33 évesen vonul vissza. Mérlege 63 győzelem (42 K. O.), 6 vereség.

Nem elsősorban a pénz motiválta, hogy 1989-ben, 15 évesen profinak álljon. Még ebben az évben be is mutatkozott. Később 28–0-s mérlege ellenére sem püfölték ki a fejéből az ellenfelek, hogy jogi tanulmányokat folytasson. Gyakorlatilag ezért is tért vissza Mexikóba, de aztán végérvényesen a ringet választotta, 1995-ben kispehelysúlyban világbajnok lett. Rá egy évre azonban gödörbe került. Az még csak hagyján, hogy Junior Jones ellen megszakadt a győzelmi sorozata, a nagyobb baj az volt, ahogyan kikapott: ellenfele kétszer is leütötte, szorítósegédei beugrottak a ringbe, ezért Barrerát vesztesnek nyilvánították. A visszavágót ugyan csak pontozással vesztette el, de ezután tíz hónapot kihagyott.

Felhozónak mondható címmeccsel tért vissza, majd honfitársával, a Bokszvilágtanács (WBC) világbajnokával, Erik Moralesszel csapott össze. A küzdelemről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, s noha Morales nyert pontozással, a Bokszvilágszervezet (WBO) visszaadta az övet Barrerának. A Ring magazin 2000-ben az év meccse titulussal illette az öszszecsapást! Jó egy évvel később a már bujkáló Naseem Hamed következett pehelysúlyban, s a mexikói tőle szokatlan, taktikus bunyóval, pontozással nyert. Már a csúcson volt, ebben a Morales elleni visszavágó csak megerősíthette. Azt azonban szinte lehetetlen eldönteni, hogy a Fülöp-szigeteki Pacquiao elleni 2003-as első meccse előtt motiválatlan volt vagy felkészületlen, egy biztos: a 11. menetben technikai K. O.-val kikapott. Lelki békéje azzal állt helyre, hogy az inkább ellenség, mint ellenfél Morales elleni trilógia harmadik felvonását már nagypehelysúlyban megnyerte. Ekkor – talán maga sem tudta – hat mérkőzés volt hátra karrierjéből, utolsó előtti csatájában Juan Manuel Marqueztől pontozással kapott ki, majd jött a visszavágó Pacquiao ellen. De előtte a bejelentés, hogy a meccs után abbahagyja…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik