A gólem visszatér

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2007.09.30. 00:32
Címkék
Noha a középsúlyban címegyesítő mérkőzést rendeznek, továbbá Erdei Zsolt súlycsoportjában két meccsen is a vb-öv a tét, a profi bokszban a hétvége eseménye az orosz gólem, Nyikolaj Valujev visszatérése.

A nehézsúlyú szorítók lépegető exkavátora, a 34 éves orosz Nyikolaj Valujev (46–1–0, 34 K. O.) szombat este a németországi Oldenburgban a vele egykorú kanadai Jean-Francois Bergeronnal (27–0–0, 19 K. O.) bokszol. A Bokszvilágszövetség (WBA) egykori világbajnoka csaknem féléves szünet után tér viszsza: áprilisban Stuttgartban az üzbég Ruszlan Csagajevvel szemben vesztette el világbajnoki övét.

Valujev most éppen arra jó, hogy lehet vele ijesztgetni az aktuális világbajnokokat…

Előtte még újra fel kell építeni, erre szolgál a mérkőzés. Az orosz óriás ötödik a boxrec.com ranglistáján, a montreali Bergeron a negyvenhetedik. Utóbbi 27/19-es győzelem/K. O. mérlege nem lenne rossz, csak éppen neves vagy csak annak mondható ellenféllel szemben nem lépett még ringbe. Címe azért van: az Észak-amerikai Bokszszövetség (NABA) bajnoka, eddig főleg Montrealban bokszolt. A kétméteres kanadai úgy készült a nála 13 centivel magasabb orosz ellen, hogy edzője, Pierre Bouchard vastag talpú cipőben adott neki iskolát, amely jól szimulálta a két bunyós közötti magasságkülönbséget. Valujevvel szemben ugyanis kulcskérdés, hogy ellenfelének felfelé kell ütnie, ami felettébb fárasztó. Bergeron szűkszavúan azt nyilatkozta, „…az ökölvívásban minden lehetséges, ez pedig a nehézsúlyra különösen igaz”.

Valujev ugyanakkor kizárta a kudarc lehetőségét. Elmondta, hogy mozgékonyabb, látványosabb ökölvívásra törekszik, mint korábban, ennek érdekében edzőt is váltott. „A vereség nem elfogadható számomra. Egyetlen célom, hogy visszaszerezzem a világbajnoki övet” – jelentette ki.

Magyar idő szerint vasárnap hajnalban Atlantic Cityben a középsúlyú amerikai Jermain Taylornak (27–0–0, 17) éppen az a célja, hogy megtartsa vbcímeit. A Bokszvilágtanács (WBC) és a Bokszvilágszervezet (WBO) 29 éves bajnokának ellenfele 25 esztendős honfitársa, Kelly Pavlik (31–0–0, 28) lesz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik