Futballháború a láthatáron

SZ. NAGY TAMÁSSZ. NAGY TAMÁS
Vágólapra másolva!
2007.09.26. 23:38
Címkék

Úgy tűnik, Michel Platini beváltja januári – elnökké választása előtt tett – ígéretét, és aktívan dolgozik a Bajnokok Ligája átalakításán, hogy a kisebb csapatoknak is legyen esélyük a húsosfazék közelébe jutni. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) francia elnöke határozottan ragaszkodik a BL-reformhoz (a nemzeti kupasorozatok győzteseinek is lenne lehetőségük indulni a sorozatban), és a főleg az angol klubokat megvásárló külföldi tulajdonosok szerepvállalása miatt még az Európai Unió tagállamainak vezető politikusait is megpróbálta maga mellett hadrendbe állítani.

Huszonhét állam- vagy kormányfőnek elküldött levelében a sportág eredeti értékeinek megóvásához kér segítséget.

„Fenyegető árnyék lebeg az európai labdarúgás fejlődése fölött: a pénz mindig jelenlévő káros hatása – áll a levélben. – A pénz állandóan jelen volt a labdarúgásban, de sohasem elsődleges célkitűzésként, a legfontosabbak mindig a sportsikerek voltak. És elképzelhető, hogy először következik el az az idő, amikor a pénzügyi nyereség lesz a klubok sikerességének mércéje.”

A segítségkérő üzenetre a futballt egyébként igen kedvelő – és az ügyben talán a legjobban érintett – brit miniszterelnök, Gordon Brown azonnal válaszolt, és udvariasan visszautasította Michel Platini felvetéseit.

„A brit kormány teljes mellszélességgel kiáll a sport önszabályozó jellege mellett, úgyhogy a hasonló problémák megoldása a futballtestületekre tartozik” – áll a közleményben.

Érdekesség, hogy az UEFA elnöke a szakmát is megosztotta: három angliai sztáredző közül az MU menedzsere, Sir Alex Ferguson badarságnak nevezte a javaslatot, Arséne Wenger, az Arsenal és José Mourinho, a Chelsea azóta már csak volt mestere viszont kiállt a tervezet mellett. Sir Alex Ferguson elutasítása talán nem is meglepő Michel Platini alábbi nyilatkozata fényében.

„Nem szabad a Manchester United és a Liverpool tulajdonosaival egy lapon említeni a Chelsea vezérét, Roman Abramovicsot vagy éppen a Milan elnökét, Silvio Berlusconit. Utóbbi urak szeretik a sportágat, és nem csak a nyereség motiválja őket” – példálózott az UEFA elnöke.

Amíg a sportdiplomaták a zöldasztalnál vitatkoznak, a játékosok a zöld gyepen teszik a dolgukat. Ettől függetlenül nem lehet nem észrevenni, hogy forrong a nemzetközi labdarúgás, hiszen a jó ideje egyre élesedő klubfutball–válogatott futball ellentét után megnyílt a front a BL átszervezése ügyében is, ami újabb UEFA–G–14 „háborúhoz” vezethet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik