Pars második helye

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2007.09.23. 23:29
Címkék
Kitűnő versenyzéssel második helyezést szerzett Stuttgartban a kalapácsvető Pars Krisztián. A világdöntő második napjának legjobb eredménye a gátfutó Dayron Robles nevéhez fűződik, míg a legnagyobb meglepetést a vágtázó Jaysuma Saidy Ndure szerezte.

Élete legjobb eredményét érte el a stuttgarti világdöntőn Pars Krisztián. A szombathelyi kalapácsvető ragyogó versenyzéssel az utolsó sorozatban harcolta ki a második helyet. Pars ifjúsági világbajnokságon volt már aranyérmes, de felnőtt világversenyen ez az ezüst az eddigi legjobbja. Az idény végi viadalon nem remekeltek a dobók, csak Ivan Tyihon repítette 80 méter fölé a szert (82.05). A fehérorosz atléta már az első sorozatban eldöntötte a küzdelmet (81.07), ekkor Pars 75.52-vel a negyedik pozícióban állt. A magyar kalapácsvető második kísérletére 77.04 métert teljesített, amivel feljött harmadiknak, ám következő dobásával nem javított, és ketten is elé kerültek. Pars Krisztián az utolsó, negyedik sorozatban érte el e napi legjobbját (78.42), s ezzel húszezer dollárt nyert. Érdekesség, hogy a harmadik helyezett Murofusi Kodzsi és a negyedik Miloslav Konopka ugyanakkorát dobott (77.95) – a japán versenyző második legsikeresebb kísérletével előzte meg szlovák riválisát.

A nap legkiválóbb szereplése Dayron Robles nevéhez fűződött, aki 110 méteres gátfutásban 12.92 másodperccel lett első. Teljesítményével az örökvilágranglista negyedik helyére került, annak ellenére, hogy hátszél sem segítette.

„Nagyon, nagyon jó az eredményem – lelkendezett a húszéves kubai gátas. – Arra készültem, hogy szeptemberben jól fussak, különösen azért, mert a világbajnokság nem úgy sikerült, ahogyan vártam. Nagy nyomás nehezedett rám Oszakában, s csak negyedik lettem. Bár hihetetlenül örülök a mai futásomnak, és szeretek táncolni is, mégsem fogok ünnepelni. Készülök a következő erőpróbámra, amely Sanghajban lesz.”

Az igazi szenzációt a nagyszerű idő ellenére nem Robes szolgáltatta, hiszen arra számítani lehetett, hogy ő előbb-utóbb ilyen eredménnyel rukkol ki. A gaboni születésű, de norvég színekben versenyző Jaysuma Saidy Ndure szereplése volt az igazi meglepetés. A 23 éves vágtázó 200 méteren nemcsak megelőzte az esélyes amerikai Wallace Spearmont, hanem 19.89 másodperccel alaposan megjavította korábbi egyéni csúcsát (20.25). Az öt éve Norvégiában élő futó a világdöntő legeredményesebb versenyzője lett, mivel szombaton 100 méteren – ugyancsak egyéni csúccsal (10.06) – második volt. Kiváló teljesítményének jutalma ötvenezer dollár. Tatjana Lebegyeva is másodszor állhatott fel a dobogóra, távolugrásban aratott győzelme után hármasban bronzérmet – s ezzel összesen 42 ezer dollárt – szerzett. Lehet, hogy az orosz atlétanő eddigi díjaihoz képest ez az összeg aprópénz, hiszen Lebegyeva két évvel ezelőtt a Golden Leaguesorozat végén egyedül vitte el az egymillió dollárt, de a mostani nyeremény többeknek megoldotta a problémáját.

„Most hazamegyek és kifizetem a házamat” – mondta például a rúdugrásban 591 centiméterrel győztes amerikai Brad Walker.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik