Hugo Almeida duplája ötven másodperc alatt

VOLESZÁK GÁBORVOLESZÁK GÁBOR
Vágólapra másolva!
2007.09.23. 00:33
Minden idők leggyorsabb Bundesliga-dupláját szerezte a Werder Bremen portugál támadója, Hugo Almeida a bajnok Stuttgart ellen. A csatár ötven másodperc leforgása alatt rúgott két gólt. A 4–1-es brémai győzelemmel végződő rangadón a hazaiak kezelhetetlen támadója főszerepet játszott a diadalban, és kiérdemelte, hogy Hugólnak becézzék…

„Hugo kicsoda?” – kérdezgették egymástól a brémai szurkolók még 2006 nyarán, amikor egy ismeretlen portugál játékos csatlakozott a Werder keretéhez. S ha valaki az elmúlt több mint egy esztendő alatt nem tudta volna megjegyezni a csatár nevét, szombaton biztosan megtanulta: Hugo Almeida ugyanis két góljával ötven másodperc (!) alatt szertefoszlatta a bajnok Stuttgart pontszerzési reményeit.

A májusban mintegy három és fél millió euróért (azaz 892 millió forintért) kölcsönből kivásárolt portugál támadó emlékezetes hétvégi duplájáig a legkevésbé sem számított biztos csapattagnak, és a német sportsajtó is ott ütötte, ahol éppen csak érte. Nem véletlenül…

A kitűnő testfelépítésű csatár az elmúlt egy évben nem tudta magát beverekedni a brémai csapatba (igaz, Miroslav Klose mögött nehéz dolga volt…), és bár a mostani szezon hat bajnoki fordulójában ötször is kezdőként lépett pályára, edzője, Thomas Schaaf mindannyiszor lecserélte. Nem csoda, hiszen eddig nem tudott eredményes lenni, most, a Stuttgart ellen viszont mindjárt kétszer is.

Bár a Kicker című német szaklap játékosértékelésére hétfőig várni kell, látatlanban is biztosra vehető, hogy Hugo Almeida javítani tud eddigi arcpirító átlagán. Gyenge mutatójának fő oka, hogy a támadó egyike azon kevés Bundesligaszereplőnek, aki már megkapta a sportszerűtlen magatartásért járó legrosszabb, hatos osztályzatot.

Pedig a kifejezetten nehezen kezelhető portugál életcélja, hogy véget vessen a világszerte terjedő erőszaknak, ám tettével éppen ennek ellenkezőjét bizonyította. A majdnem egy hónappal ezelőtti, Nürnberg elleni összecsapáson összetűzésbe keveredett egy hátvéddel, és némi lökdösődés után barackot nyomott annak feje búbjára – csibészesen jelezve: szereti, ha övé az utolsó szó.

A Stuttgart elleni két gólja azonban mégiscsak méltóbb volt egy vérbeli csatárhoz. Nem csoda hát, hogy Almeida beceneve Hugól lett – nem vitás, miért…

Ellenben a mérkőzés 51. percének eseményei miatt egymásnak esnek azok, akik korábban is vitába szálltak egymással, hogy szükséges-e videobíró alkalmazása, vagy sem. A vendégek középpályása, Roberto Hilbert 12 méterről lőtt, a labda a felső kapufáról pattant a gyepre – kérdéses volt, hogy a gólvonal elé vagy mögé.

A játékvezető, Wolfgang Stark asszisztense jelzésére úgy határozott: nem volt bent. Ám a televízió felvételei bizonyították: helytelen döntést hozott, a labda ugyanis teljes terjedelmével a gólvonal mögött landolt. Az eset 3–1-es hazai vezetésnél történt, a vendégtalálat még sokat változtathatott volna a mérkőzés képén. A bírónak azonban nincs videója.

Illetve megint vita tárgya, legyen-e…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik