Jól viseli a kritikát

V. G.V. G.
Vágólapra másolva!
2007.09.17. 23:32
Címkék
A spanyol futballkedvelők úgy tartják: Bernd Schuster, a Real Madrid német vezetőedzője – ahogy játékosként – szakemberként is sokra viheti. Hozzáértését és rátermettségét legutóbb a Getafe kispadján bizonyította, Madridban azonban sokkal nagyobb kihívás vár rá. A királyi gárdánál ugyanis magasra tették a lécet. A 47 esztendős tréner a Bremen elleni BL-mérkőzés előtt nyilatkozott a Bild am Sonntag című lapnak.

Kedden fejest ugranak a Bajnokok Ligájába, és a Werder Brement fogadják. Az összecsapás csak az első lépés lesz a nagy menetelésben? Azaz: a klub vezetői elvárják öntől, hogy elhódítsa csapatával a BLgyőzelemért járó trófeát?Kedden fejest ugranak a Bajnokok Ligájába, és a Werder Brement fogadják. Az összecsapás csak az első lépés lesz a nagy menetelésben? Azaz: a klub vezetői elvárják öntől, hogy elhódítsa csapatával a BLgyőzelemért járó trófeát?

Ennyire azért ne szaladjunk előre – adott kitérő választ Bernd Schuster. – Előbb tán az lenne a legszerencsésebb, ha nem rontanánk el a rajtot. A jövő nyári osztrák–svájci Európa-bajnokság miatt nagyon zsúfolt az idei versenynaptár, rengeteg mérkőzést kell csapatomnak játszania. Célunk tehát, hogy amilyen gyorsan csak lehet, összegyűjtsük a továbbjutáshoz szükséges pontokat. Nem áll szándékunkban még az utolsó fordulóban is reszketni, hogy elvérzünk-e vagy sem…

A zökkenőktől sem mentes felkészülés idején kritikák kereszttüzébe került, csak úgy záporoztak önre a mérgezett nyilak. A bírálatok többsége biztosan szíven ütötte. Sértődékeny típus?

Ugyan már, egyáltalán nem! És egyébként sem szembesültem annyi kritikával, mint állítják. Akkor is elmondtam, s most is hangsúlyozom, hogy leginkább időre, és ami tán ennél is fontosabb: türelemre volt szükségünk. Az új játékosaink későn csatlakoztak a csapathoz. Sokaknak teljesen új volt az a közeg, amely a Realnál fogadta őket. Nekik előbb idomulniuk kellett a környezethez, ezért öt-hat hétre volt szükségünk, hogy beinduljon a verkli.

Három forduló elteltével veretlenek a spanyol bajnokságban, míg ellenfelük, a Werder csak bukdácsol a Bundesligában. A brémaiak pénteken óriási pofont kaptak Dortmundban. A német csapat 3–0-s veresége azt jelzi, nem jelenthet különösebb akadályt a legyőzése?

Felelőtlenség lenne ezt kijelenteni. De nem mehetek el szó nélkül amellett, hogy Torsten Frings, Tim Borowski, vagy éppenséggel Clemens Fritz hiányát szemmel láthatóan megérzik a brémaiak. De az isten szerelmére, még csak véletlenül se gondolják, hogy félvállról vesszük az összecsapást.

Úgy tűnik, tiszteli az ellenfelet…

Elismerem, nagyon tetszik a brémaiakban, hogy van stílusuk. A játékmódjukról ugyanúgy fel lehet őket ismerni, mint az embereket a kézírásukról. A labdarúgók pontosan tudják a pályán, hogy mi a dolguk. A csapat minden tagja elsajátította ugyanis azokat az elemeket, amelyeknek köszönhetően a játékuk automatizálódott. Csak akkor van gond, ha ebből a gépezetből több fontos alkatrész egyszerre hullik ki – mint ahogy most is.

Ne tagadja, nyáron nagyon szerette volna, ha a brémaiak irányítója, a brazil Diego Madridba költözik. Miért nem sikerült végül elcsábítani a Weser partjáról?

Minden felkészülés alatt ugyanaz a menetrend. Ha egy csapat – mint példul mi – sok játékost kíván igazolni, akkor elkészül egy hosszú lista a kiszemeltekről. Diego értékes játékos, remek idényt tudhat maga mögött. A dél-amerikai labdarúgóknak általában sok idő kell, míg megtalálják a helyüket Európában, de ő ezt gyorsan letudta. Nem tagadom, többször is beszélgettünk róla a vezetőkkel, de abban maradtunk, egyelőre nem téma az idehozatala. Megvárjuk, miként alakul egyelőre felfelé ívelő pályafutása – és persze az sem mindegy, hogyan alakul a Real sorsa, illetve a sajátom…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik