Bírói hibák sorban

VOLESZÁK GÁBORVOLESZÁK GÁBOR
Vágólapra másolva!
2007.09.13. 23:22
Címkék
Míg mi, magyarok a skót játékvezető, Stuart Dougal miatt bosszankodunk, a németek is zsörtölődnek – ám ők elsősorban saját bíróik miatt. A Sport Bild című hetilap felmérése alapján immár évek óta nem hibáztak annyit a Bundesliga mérkőzésein, mint e szezon első négy fordulójában.

„Írd és mondd: tizenhét!” –harsogja a német Sport Bild című hetilap, arra utalva, hogy a Bundesliga szurkolói nem kifejezetten lehetnek elégedettek az ottani játékvezetők munkásságával. Négy forduló telt el a bajnokságból, és a lap szorgos statisztikusai kiszámolták: az eddigi 36 mérkőzésen 17 súlyos bírói tévedés történt. Érdemes hozzátenni, hogy a sajtó munkatársai „csupán” az elmaradt tizenegyeseket, a meg nem adott gólokat és a zsebben maradt piros kártyákat strigulázták. Az olyan „apróságok”, mint a fordított ítéletek és elnézett sárga lapok már fel sem kerültek a listára, amely persze így is elkeserítően terjedelmes, hiszen tavaly ilyenkor összesen még csak hét rossz döntés száradt a bírók lelkén. Sőt 2003ban a felsorolás véget is ért 14-nél a bűnlajstromon!

Hogy ezután mennyire önkritikusak a német játékvezetők? Semennyire…

És nem is lesznek, amíg szóvivőjük, Manfred Amerell a hátát tartja, s próbálja megmagyarázni a megmagyarázhatatlant is. Persze manapság már, amikor a kétes eseteket több kameraállásból vissza lehet nézni, beletörik a bicskája ebbe a feladatba. Ha már nincs más mentsége, azzal hozakodik elő, hogy a német játékvezetők még mindig az elitbe tartoznak – nemzetközi szinten legalábbis…

„Lehetséges…” – fűzi ehhez hozzá a Sport Bild zsurnalisztája, ám kijelenti: a bíráskodás arrafelé így is, úgy is válságban van. Pedig tény: összesen tíz bírójuk működhet közre UEFA és FIFA-mérkőzéseken – ez a világon egyedülálló kiváltság. A hibák ellenére is…

Mi lehet a kiút a krízisből? Első lépésként talán az, hogy az ötödik forduló jelentősebb hibák nélkül teljen el. Elsősorban a szombati Bayern München–Schalke rangadó – mert akkor végre megnyugodhatna a bajorok menedzsere, Uli Hoeness is.

Emlékezhetünk, ő panaszkodott a leginkább a játékvezetők ténykedésére, amikor nehezményezte, hogy – véleménye szerint – nem lépnek fel kellő eréllyel, miközben mindenki a Bayern sztárjátékosaira, pontosabban azok lábaira utazik. Habár a müncheni elöljárót többen megmosolyogták hisztije miatt, a felvételek később nagyrészt őt igazolták. Legutóbb aztán levelet is kapott, amelyben egy szurkoló fényképekkel támasztotta alá: a Schalke elleni júliusi Ligakupa-döntőn (amelyet a bajorok 1–0-ra megnyertek) a gelsenkircheniek kíméletlenül és – ami Uli Hoeness számára sokkal fájóbb – büntetlenül rugdosódhattak a pályán.

Bizonyíték tehát van, és ígéret is arra, hogy ez nem fordulhat elő újból.

Írd és mondd: egyszer sem…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik