Embervadászat nélkül

SZ. NAGY TAMÁSSZ. NAGY TAMÁS
Vágólapra másolva!
2007.09.08. 00:04
Címkék
Bundavádak, csalózás, provokáció – így „készültek” a szombati Eb-selejtezőre az olaszok és a franciák. Bár az üzengetésben főleg az eltiltott Raymond Domenech, valamint játékosai voltak erősek, a győzelem a világbajnoknak fontosabb.

A világbajnok fogadja a vb ezüstérmest. Már magában ez a tény különlegessé teszi a találkozót, és akkor még nem is tettünk említést a tavalyi, berlini fináléban történtekről (mint ismeretes, Marco Materazzi provokálta Zinedine Zidane-t, és a francia lefejelte az olaszt, Zizout kiállították, az olaszok pedig tizenegyesekkel megverték a franciákat), valamint a két futballnemzet történelmi rivalizálásáról.

A szóbeli hadjáratot ezúttal a francia szövetségi kapitány, Raymond Domenech kezdte, aki néhány héttel ezelőtt azt állította, hogy a 2000-es sydneyi olimpia selejtezői során az olaszok megvesztegették a bírót a két csapat összecsapása előtt. A szakembert meggondolatlan kijelentése miatt az UEFA eltiltotta, így nem ülhet le a kispadra szombat este. Példája azonban ragadós volt, hiszen a franciáknál kiegészítő embernek számító Lassana Diarra tovább szította a tüzet, amikor „provokátor és csaló nemzetnek” titulálta Olaszországot.

És ki más is válaszolt volna hasonlóan, mérgezett nyílvesszőkkel, mint Marco Materazzi, aki bár nem játszik a mérkőzésen (a Magyarország ellen 3–1-re elveszített barátságos találkozón szenvedett sérülést), szóban legalább megfricskázta az ellenfelet.

„Győzünk, a franciák kikapnak a San Siróban – mondta a Le Figaro című francia napilapnak Marco Materazzi. – Nem lesz minden idők mérkőzése, de tény, hogy nagyon fontos számunkra a szombati találkozó.”

Gianluigi Buffon szerint viszont az tehet jót a meccsnek, hogy a védő nem lép pályára.

„Bár Marco nélkül veszít a csapat a stabilitásából, de így legalább nyugodt meccsen nyerhetünk, hiszen senki sem akar bosszút állni ellenfelén: nem lesz embervadászat a gyepen” – érvelt a rutinos kapus.

Ami a játékosok felkészülését illeti, bizonyossá vált, hogy Patrick Vieira vállalja a játékot a kezdőcsapatban (nesze neked, Inter!), és elképzelhető, hogy William Gallas sérülése miatt a balhátvédet játszó barcelonai Eric Abidal a védelem tengelyébe kerül. Elöl a fél év után visszatérő Thierry Henry helye biztos, a társa Nicolas Anelka vagy David Trezeguet lesz. Utóbbi helyzete érdekes, hiszen a futball-logika azt diktálná, hogy játsszon, mivel jól ismeri juvés csapattársa, Gianluigi Buffon szokásait (bár ez fordítva is igaz), de köztudott, Raymond Domenech nem kedveli az argentin származású csatárt.

A házigazdáknál Luca Toni sérült, így Filippo Inzaghi lesz felelős a gólokért, míg a már idézett Marco Materazzit Andrea Barzagli helyettesíti. A La Gazzetta dello Sport szerint Roberto Donadoni erősen gondolkodik még, kit jelöljön jobbhátvédnek, elképzelhető, hogy a 2004-es Eb után reaktivált, 34 éves Christian Panucci kiszorítja a világbajnok Massimo Oddót, akit Dzsudzsák Balázs többször is megforgatott Budapesten. Arról nem is beszélve, hogy a bal oldalon a Filkor Attila által megbolondított Fabio Grosso neve fel sem vetődött a kezdőcsapat összeállításánál.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik