Szomorú mérkőzés, gyászos eredmény

VOLESZÁK GÁBORVOLESZÁK GÁBOR
Vágólapra másolva!
2007.09.06. 00:41
Címkék
Utolsó mohikánként küzdött az AEK Athén magyar játékosa, Tőzsér Dániel a BL-selejtezők harmadik körében a spanyol Sevilla ellen, hogy legalább egy honfitársunk megérje a csoportkört. A görög csapat azonban odahaza 4–1-es, kiütéses vereséget szenvedett, így 6–1-es összesítéssel UEFA-kupa-győztes ellenfele jutott tovább.

Az AEK–Sevilla BL-selejtező visszavágó mérkőzése szomorú eseményként került be a labdarúgás históriás könyvébe. A múlt hét kedden a 22 esztendős középpályás, Antonio Puerta megrendítő halála miatt elhalasztott és hétfőn lejátszott találkozó előtt nem csupán a vendégegyüttes tagjai gyászoltak, hanem a hazaiak is lerótták a kegyeletüket – nem beszélve arról, hogy az egyre nagyobb (és egyre gyilkosabb) méreteket öltő görögországi erdőtüzek miatt is drámai a helyzet.

A futball sem jelentett örömöt a görög embereknek: az AEK hazai pályán 4–1-es vereséget szenvedett, így összesítésben 6–1-gyel jutott tovább a csoportkörbe az UEFA-kupagyőztes Sevilla, amely új rekordot állított fel, hiszen a spanyol együttes immár tizenkét hónapja vezeti a nemzetközi klubvilágranglistát. Az eddigi csúcstartó az olasz AS Roma volt, amely tizenegy hónapig állt az élen.

„A görög erdőtűz és a sevillai Antonio Puerta érthetetlen halála alapjában határozta meg az aréna hangulatát – emlékezett vissza Tőzsér Dániel. – A találkozó előtt bemutattak egy kisfilmet a fiatalon elhunyt spanyol középpályásról, majd amikor bevonultak a csapatok a kezdéshez, még a fények is elhalványultak a stadionban, a lelátókon helyet foglaló több mint harmincezer szurkoló pedig gyertyát gyújtott. Megható pillanatok voltak…”

Az elhunyt Antonio Puertával egyidős, azaz szintén 22 esztendős magyar középpályás az első félidőben csak a kispadról figyelhette, amint a Sevilla négygólos előnyre tesz szert, és amikor a szünetben beállt, tulajdonképpen már minden mindegy volt…

„Támadni próbáltunk, aztán ahogy lenni szokott, beleszaladtunk a késbe – ismerte el Tőzsér Dániel. – Később már feladtuk a küzdelmet, és bár úgy tűnik, a Sevilla ronggyá vert minket, nem szégyen a jobb csapattól kikapni. Habár látva, hogy az Arsenal, a Slavia Praha és a Steaua Bucuresti lehetett volna a csoportellenfelünk, ha valahogy túljutunk a spanyolokon, akár meg sem álltunk volna a nyolcaddöntőig. Nagy kár…”

De még milyen!

Nekünk főleg azért, mert az AEK kiesésével az utolsó magyar játékos is elveszítette a lehetőségét arra, hogy hazánkat képviselje a Bajnokok Ligája csoportkörében (hiszen a sorozatban még érdekelt Dinamo Kijev és az Inter 25-ös keretében sem Farkas Balázs, sem Filkor Attila nem kapott helyet). Ilyen tizenegy éve nem fordult elő ebben a sorozatban. Némi vigasz, hogy az UEFA-kupa első körében nem maradunk magyar játékosok nélkül, Tőzsér Dánielék például a Bodnár Lászlót is soraiban tudó Salzburg ellen játszanak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik