Amerikai fölény

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2007.09.03. 23:37
Címkék
Taroltak az amerikaiak az oszakai világbajnokságon. A bajnoki címeknek több mint a negyedét szerezték meg, 14 aranyérmet nyertek, az utánuk következő három ország, Kenya (5), Oroszország (4) és Etiópia (3) versenyzői együtt sem gyűjtöttek annyit, mint ők.

Az összes medáliának több mint hatoda, 26 került az Egyesült Államokba, pedig a küzdelem egyre kiegyensúlyozottabb: 46 ország képviselői állhattak fel a dobogóra. Helyezést még több nemzet atlétái szereztek, 66 szövetség osztozott a pontokon.

Az egyre élesedő versenyben, az egyre sűrűbb mezőnyben a jelentős sportmúlttal rendelkező nemzetek közül csak azok tudnak talpon maradni, amelyek tekintélyes összeget áldoznak a sportágra. A többiek legfeljebb abban reménykedhetnek, hogy felbukkan egy-egy tehetségük, s olykor-olykor elcsíp egy érmet.

Mi, magyarok sajnos ez utóbbi kategóriába tartozunk, indulóink nem szereztek érmet; két ötödik helyezésünkkel (Máté Gábor diszkoszvetésben, Pars Krisztián kalapácsvetésben) a kétszáz résztvevő válogatott közül holtversenyben a 41. pozícióban végeztünk a pontlistán. A környező országokat nézve, s visszagondolva arra, hogy melyiknek milyen eredményei voltak az elmúlt évtizedekben, egyre erőteljesebben rajzolódik ki a kép: valóban ott sikeresek, ahol az állam szívügyének tekinti a sportot. Ilyenek a csehek és a lengyelek, viszont a bolgárok (57.) még nálunk is hátrébb végeztek.

Ezt az összefüggést nem csak mi hangoztatjuk, ugyanezt a kérdést feszegeti például a nigériai sajtó. Ők a Bahamákkal példálóznak – úgy tudják, a 300 ezres lélekszámú ország jelentős erőfeszítéseket tesz azért, hogy atlétikában előrébb lépjen. S míg a 140 milliós Nigéria az 51. lett, s nem jutott neki érem, addig a Bahama-szigetek az éremtáblázat 9. helyén zárt, s a pontrangsorban a 18.-on. Versenyzői 28 pontot gyűjtöttek, amennyit mi, magyarok a legsikeresebb világbajnokságunkon sem...

A dobogós helyek száma alapján az Egyesült Államok és Oroszország mögött Kenya immár stabilan és fölényesen előzi meg a többieket, s ami érdekesebb, a jamaicaiak is a németek és a britek elé kerültek.

Amennyire örülnek a nemzetközi szövetség vezetői az egyre kiegyensúlyozottabb küzdelemnek, olyan nagy gondot jelent nekik a növekvő sportolói létszám; vannak, akik hosszúnak tartják az eseményt. A világbajnokság reformján gondolkodnak, ám egyelőre nem lesz változás, hiszen a következő három helyszínt már kijelölték, s a rendezők az eddigi feltételek ismeretében pályáztak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik