Vlasic hozta magát

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2007.09.02. 23:44
Címkék
Blanka Vlasic 205 centiméterrel nyerte meg minden idők legszínvonalasabb magasugróversenyét, a világcsúcsdöntéssel azonban csak kísérletezett. Bernard Lagat az 1500 méter után 5000 méteren is diadalmaskodott, és mind a négy váltóarany is az amerikaiaké lett.

Senki sem viszi haza a világ csúcsért járó százezer dollárt. A pénz a nemzetközi szövetség kasszájában marad, pedig Oszakában az utolsó napon két számban is megdőlhetett volna a rekord. Az egyik a női magasugrás volt, amelynek résztvevői elsőként kezdték el versengésüket, s majdnem utolsóként fejezték be.

És hogy!

Már a selejtezőt követően sejteni lehetett, hogy fergeteges lesz az előadás, hiszen a 194 centiméteres szintet tizenhatan ugrották meg. A döntőben folytatódott a bemutató, öten jutottak át a két méteren, ám az első öt között sem a tavaly meglepetésre 203 centivel Európa-bajnokságot nyerő belga Tia Hellebaut, sem a világbajnoki címvédő svéd Kajsa Bergqvist nem szerepelt. Hellebaut-nak (190) meg kellett elégednie a 14. hellyel, míg Bergqvist (194) negyedmagával holtversenyben hetedik lett. Három orosz (Anna Csicserova, Jelena Szleszarenko, Jekatyerina Szavcsenko), egy horvát (Blanka Vlasic) és egy olasz (Antonietta Di Martino) lány volt sikeres. Az utóbbi vezetett, mert egyedül ő röppent át elsőre a léc felett. 203 centiméteren fordult a kocka, Vlasic itt nem hibázott, levegősen jutott át a magasság felett, a többieknek azonban javítaniuk kellett. Ez csak Csicserovának és Di Martinónak jött össze, vagyis az olimpiai bajnok Szleszarenko ugyancsak lemaradt a dobogóról. A 205 centit csupán Vlasic teljesitette, aki ezt követően 210 centiméterre, világcsúcsmagasságra emeltetett. Ám a színvonalas viadal alaposan kiszívhatta az erejét, egyszer sem tudott olyan energikusan nekifutni a lécnek, mint előzőleg, amikor még veszélyben volt az első helye.

„Nagyon akartam győzni, s még mindig nem fogtam fel, hogy sikerült – mondta. – Énvoltam az esélyes, nagy nyomás nehezedett rám, s amíg át nem ugrottam a kétszázöt centimétert, nem is tudtam élvezni a versenyt. Rettenetesen fáradt vagyok.”

Az amerikaiak férfi 4x400 méteres stafétájától vártak még a szakemberek világrekordot – szinte érthetetlen, hogy elmaradt. A váltó öszszeállítása ugyanis parádés volt. A négyszázon 43.96 másodperccel ezüstérmes LaShawn Merritt kezdett, tőle a a bronzérmes Angelo Taylor kapta meg a botot, majd Darold Williamson következett, a befutó ember pedig az egyéni világbajnok Jeremy Wariner volt. A kvartett nagy fölénnyel győzött (2:55:56), de a csúcstól elmaradt.

„Nem kell telhetetlennek lenni – nyilatkozta a 29 évesTaylor, aki Sydneyben 400 gáton volt olimpiai bajnok. – A magam részéről mindent megtettem, de hat nap alatt ez már az ötödik négyszázam volt. Nagyon fáradt vagyok. Egyébként még nem döntöttem el, hogy jövőre melyik számra készülök.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik