Gay harmadik aranya

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2007.09.01. 23:50
Címkék
Mindkét vágtaváltó aranya az amerikaiaké lett, s mindkét számban Jamaicába került az ezüstérem az atlétikai világbajnokságon. Tízpróbában a világcsúcstartó Roman Sebrle diadalmaskodott, Zsivoczky Attila teljesítette a pekingi nevezési szintet.

Rettenetes váltásokkal, de káprázatos futással nyerte meg az amerikaiak férfi 4x100 méteres váltója a világbajnokságot. A legcsúnyább botátadás talán az utolsó volt, amikor Tyson Gay Leroy Dixonnal váltott. Gay kis híján fellökte társát, aki botladozva indult el, s ha a cél egy méterrel messzebb van, az amerikai ki is kap Asafa Powelltől. A jamaicai staféta utolsó embere nagyot futott, s a karibi vágtázók sajnálhatták, hogy ők is elrontották az első váltást. A legjobban Gay örülhetett, ő harmadik világbajnoki címét ünnepelhette. A női vágtaváltó aranya is az Egyesült Államokba került, s a második helyet itt is a jamaicaiak szerezték meg. A harmadikon viszont a belgák végeztek, ami ennek a számnak a legnagyobb meglepetése.

Fordult a kocka tízpróbában. Az első nap után vezető jamaicai Maurice Smith csapnivaló gerelyhajításával (53.61) vesztette el a versenyt, a világcsúcstartó Roman Sebrle viszont éppen ebben a számban brillírozott (71.18). Zsivoczky Attila elérte célját, teljesítette az olimpiai nevezési szintet, így a következő évben – ha nem lesz sérült, mint az idén – nyugodtam készülhet Pekingre. A 12. helyen végzett, 8017 pontot gyűjtött. Sebrle 8676 ponttal lett első, Smith 8644-gyel második.

Meseret Defar biztosra ment. Az 5000 méter világrekorderének csak az volt a vágya, hogy első legyen, az eredmény ezúttal nem érdekelte. Mivel a mezőnyből hiányzott legfőbb ellenfele, Tirunesh Dibaba, a győzelemért nem kellett erős tempót diktálnia. Inkább meghúzódott a bolyban, s csak az utolsó ezer méteren állt az élre. Igazán futni azonban csak kétszázzal a cél előtt kezdett, ellenfeleinek nem volt vele szemben egy cseppnyi esélye sem.

Amikor rúdugrásban nyolcan is átjutottak az 581 centiméter felett, azt hihettük, hat méter kell a győzelemhez. A következő magasság (586) azonban két versenyzőn kívül mindenkit megállított, végül az amerikai Brad Walker 586 centiméterrel diadalmaskodott.

Nathan Deakes sírva tette meg 50 kilométeres gyaloglásban az utolsó métereket. Az ausztrál versenyző a meghatottságtól könnyezett, hiszen ő szerezte meg a győzelmet. Deakes februárban 3:35:47 órára javította a szám világcsúcsát, most világbajnok lett, s az év során jogi és közgazdasági tanulmányaiban is sokat haladt előre. Nem csoda, hogy elérzékenyült, amikor a sok munkának beérett a gyümölcse. A magyar induló, Czukor Zoltán nem jutott célba, tíz kilométer után kizárták.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik