Pars ötödik Oszakában

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2007.08.27. 23:15
Címkék
Eseménydús napon van túl a 11. világbajnokság Oszakában, ahol a férfiak tízezer méteres számában és a nők legrövidebb sprinttávján is szenzációs csata zajlott az aranyéremért. Mi a kalapácsvetők mezőnyében Pars Krisztiánért szoríthattunk, a szombathelyi dobó rendkívül színvonalas versenyben az ötödik helyen végzett.

A NAP …

…MAGYARJA

Pars Krisztián

Az eddigi legizgalmasabb és legszínvonalasabb kalapácsvető-világversenyen Pars Krisztián 5. helyezést szerzett. Csalódottan hagyta el a pályát, dobogóra akart állni. Úgy vélte, ehhez 81 méter körüli eredmény kell. Végül 80.93 méterig jutott, de ezen a napon a bronzérmes 81.60 métert teljesített. Az, hogy Ivan Tyihon harmadik világbajnoki aranyát nyerte, nem volt meglepetés, ám annál nagyobb csodálatot váltott ki, ahogyan versenyzett. Egyetlen kísérleten múlt, hogy nem Krisztián mögött végzett, hiszen első két próbálkozására kilépett. Pars 78.29 méterrel kezdett, másodszorra több mint egy métert javított (79.49), de eddigre többen is túldobták a nyolcvanas határt. A harmadik sorozatban robbant az első bomba: a szlovén Primoz Kozmus 82.12 méterre repítette a szert, s fölényesen vezetve várta, Tyihon döntőbe kerül-e. Nos, a fehérorosz 79.35 méterrel becsuszszant a fináléba. Pars hat centit javított, ám eggyel hátrébb került. Az ötödik sorozatban a fehérorosz Vagyim Gyevjatovszkij 81.57 métert, a szlovák Libor Charfreitag 81.60 métert ért el, így megvolt a három dobogós. Tyihon a negyedik helyen állt, utolsóra azonban 83.63 méterig dobta a kalapácsot. Pars Krisztián is javított, de ennek nem tudott igazán örülni. Még két magyar szerepelt hétfőn, Petráhn Barbara a 400 méter elődöntőjében 52.12 másodperccel, Vári Edit a 100 méter gát előfutamában 13.28 másodperccel hetedik lett, és kiesett.

…GYŐZTESE

Kenenisa Bekele

Ha nem is volt olyan látványos a föltámadása, mint Tirunesh Dibabáé, ha nem is volt olyan sokáig kétséges, győzhet-e, voltak pillanatok, amikor a nézők azt hihették, a 10 000 méter világcsúcstartója és címvédője kikap ezen a napon. Egy évvel ezelőtt senki sem kételkedett volna Kenenisa Bekele győzelmében, ám a tavaszi mezeifutó-világbajnokságon Mombasában az etióp csodafutó feladta a versenyt, mert nem bírta a nagy hőséget. Oszakában nemcsak meleg, hanem rendkívül magas páratartalom is várta, a verseny előtt mégis bizakodó volt. „Úgy érzem, kezelni tudom a körülményeket – mondta –, de a duplázást nem vállalom.” A vasárnapi döntő első kilencezer métere egyhangúan zajlott: a Mombasában győztes eritreai Zersenay Tadesse diktálta az iramot, próbálta leszakítani riválisait. A kenyai Martin Mathathi és két etióp, Sileshi Sihine és Bekele azonban tartotta vele a lépést, sőt ezer méterrel a cél előtt elmentek mellette. Ezután érdekes pantomim kezdődött. Előbb Bekele mutatta Sihinének, hogy menjen elé, aztán Mathathi hívogatta a két etiópot, ám azok a csöngőig nem akarták a hajrát elkezdeni. Bekele kissé le is szakadt, ám az utolsó kört megkezdve Sihine sarkában mégis elhagyta Mathathit. Aztán megint lemaradt. Azt hittük, vége, ezt a versenyt honfitársa nyeri meg, ám kétszázzal a cél előtt a címvédő feltámadt. Pontosan olyan hajrával és fölénnyel győzött, mint korábban.

…VESZTESE

Torri Edwards

Akárcsak férfi 100 méteren, a nők legrövidebb vágtatávján is amerikai–jamaicai összecsapásra számítottak a szakemberek. A két nagy esélyes a jamaicai Veronica Campbell és az amerikai Torri Edwards volt, ennek megfelelően ők is kerültek az elődöntőből a két legjobb idővel a fináléba. Igaz, már ekkor látható volt, hogy a címvédő, szintén amerikai Lauryn Williams jobb formában van, mint az elmúlt két évben bármikor. A döntőben Edwards rajtolt a legjobban, de hiába, hárman is elhúztak mellette. Valóban jamaicai– amerikai csata döntötte el az arany sorsát, de az egyik főszereplő már nem ő volt. Williams és Campbell várhatta izgatottan, amíg a célbírók kisilabizálják, melyikük volt a jobb, az azonban a célba érkezéskor biztos volt, hogy Edwards lemaradt a dobogóról is. Hosszú percekig tartott, mire kiírták, ki a győztes, végül Campbell örülhetett. Oszakában 100 méteren egy amerikai és egy jamaicai arany született, de mindkét bajnoknak – Tyson Gaynek és Veronica Campbellnek – ugyanaz az edzője: a csalásért jelenleg börtönben ülő Lance Brauman.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik