Meglepődött a kapitány

KEMÉNY KRISTÓFKEMÉNY KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2007.08.24. 09:40
Címkék
Ahogy a horvátok elleni debütálása után, a magyarok ellen elszenvedett vereséget követően sem kímélte az olasz sajtó Roberto Donadonit. A szövetségi kapitányi posztot a vb-győzelem óta betöltő szakvezetőnek nemcsak a 3–1-es vereség, hanem játékosai fizikai hiányosságai miatt is főhet a feje, hiszen két hét múlva Franciaország ellen játszanak sorsdöntő Eb-selejtezőt.

Az a fajta ember, aki képes pa lástolni az érzelmeit. Rezzenéstelen arccal fogadja ha bírálják, szó nélkül hallgatja a különféle vádakat, de a dicséreteknek, az elismeréseknek sem tulajdonít különösebb jelentőséget. Roberto Donadoni, az olasz válogatott szövetségi kapitánya olyan feladatot vállalt, amiről tudta, könnyen a játékospályafutásával kivívott népszerűségébe kerülhet: a szakvezető a vb-győzelem után vette át a squadra azzurra irányítását, és már az első barátságos összecsapást követően az olasz sajtó kereszttüzébe került. A Horvátországtól elszenvedett kínos, 2–0-s hazai vereséget követően máris kellemetlen kérdésekkel bombázták az olasz újságírók. Éppúgy, mint a szerda esti magyar győzelem után. Noha Roberto Donadoni csapata az utóbbi Eb-selejtezőkön összeszedte magát, a szeptember 8-i, sorsdöntő, franciák elleni mérkőzés előtti utolsó fellépésen sima, 3–1-es vereséget szenvedett Magyarországtól, ami nem éppen jó előjel…

„Felőlem szétszedhet a sajtó, szidhatnak a szurkolók, nekem nem ezzel kell foglalkoznom – mondta Roberto Donadoni a lefújást követően. – Biztos sok mindenben igazuk van a kritikusoknak, de a rosszindulatú megjegyzéseket kikérem magamnak. A keret nagy része az előző évad befejeződése óta nem szerepelt tétmeccsen, a nyári felkészülés legvégén tart. Láthatóan több futballistám sincs optimális erőnléti állapotban, ezért sérülnek meg könynyebben most, mint mondjuk a szezon közepén. Két hét múlva az Eb-selejtezősorozat egyik legfontosabb mérkőzése vár ránk, és noha nem tudom, ellenfelünk milyen erőállapotban van, ha ilyen fizikai hiányosságokkal lépünk pályára Milánóban, pórul járunk.”

Roberto Donadoni szerint ugyanis azért kapott ki csapata a Puskás Ferenc Stadionban, mert a magyar válogatott a második félidőt jobban bírta, mint az olasz világsztárok. Annak ellenére, hogy a szünetben például négy helyen változtatott kezdőcsapatán.

„Meglepett bennünket a magyarok harcias, erőteljes futballja – értékelte a győztes együttes teljesítményét az olasz szakvezető. – Ügyesek, gyorsak voltak a hazai labdarúgók, látszott, hogy képzett játékosok. Persze a vereségünkhöz kellettek az óriási taktikai, illetve egyéni hibák. Nem nagyon emlékszem olyan mérkőzésre, amelyen Fabio Cannavaro két ilyen óriásit hibázott volna… Nehezítette a dolgunkat Marco Materazzi sérülése is, valamint Gennaro Gattuso kiesése, aki nem tudta vállalni a játékot. De nem érdemes ilyesmire fogni a gyengébb teljesítményt, és arra sem, hogy nem tétmeccsen szerepeltünk. Igenis komolyan vettük a találkozót, amelyen a frissebb, motiváltabb Magyarország nyert.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik