Pars Krisztiánnak van esélye a dobogóra

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2007.08.23. 00:00
Címkék
Szombattól kilenc napon át Oszakában rendezik meg a 11. atlétikai világbajnokságot. Az idén minden eddiginél több, 203 nemzet legjobbjai lépnek pályára, így a japán városban a 11 tagú magyar küldöttségnek ugyancsak igyekeznie kell, ha el akarja érni kitűzött célját.

A világbajnokságon dobogóra állni, helyezést elérni sohasem volt könnyű, most pedig, miután a nemzetközi szövetség megkönnyítette a részvételt, még nagyobb a konkurencia. A korábbiaktól eltérően például a gyengébbik, B nevezési szintet elérő versenyzők akkor is indulhatnak, ha ugyanabból az országból A-szintet teljesítő atléta is érkezik. A másik könynyebbség, hogy immár nincs kvótarendszer, vagyis országonként nemcsak bizonyos számú induló szereplését fedezi az egyre gazdagabb IAAF, hanem minden versenyző utazási és szállásköltségeit állja.

Ennek természetesen mi is örülhetünk, hiszen a magyar sport nehéz anyagi helyzetében legalább az nem okoz fejfájást, miből küldhetjük legjobbjainkat a világ másik végére. Mégsem használtuk ki teljes mértékben nevezési lehetőségeinket, voltak olyan sportolóink

– például a mandulaműtét után ismét versenyző hosszútávfutó, Papp Krisztina –, akik a világbajnokság helyett az universadén rajtoltak, s olyanok is – a rúdugró Molnár Krisztina és a vágtázó Németh Roland –, akik sérülésük miatt nem kockáztatnak. Nem lép pályára a japán városban a maratonin sikerrel bemutatkozó Kálovics Anikó sem, ő több társához hasonlóan nem látja értelmét, hogy olyan mezőnyben lője el a puskaporát, ahol egyelőre nincs esélye a legjobbak között végezni. Márpedig ha most futna maratonit, nem tehetné meg az ősszel még egyszer.

Így maradtak tizenegyen indulóink, akiktől a legjobb esetben is legfeljebb háromnégy helyezésre számíthatunk, s egyikük talán érmes is lesz. Ismét a dobók menthetik meg a magyarok becsületét. Főként Pars Krisztiánra nehezedik nagy teher. A szombathelyi kalapácsvető negyedik az ez évi világranglistán, s ha megközelíti idei legjobbját, nagy valószínűséggel dobogós lesz. Az is igaz persze, hogy ebben a számban világversenyen ritkán érik el legjobbjukat a sportolók. Néhány évvel ezelőtt diszkoszvetőink még késhegyre menő küzdelmet vívtak azért, hogy a világbajnokságra utazó csapat tagjai lehessenek, az idén azonban már csak Kővágó Zoltán és Máté Gábor dobta túl a nevezési szintet. Ők viszont minden bizonnyal döntőbe is kerülnek. Az olimpiai ezüstérmes Kővágó tenyere ugyan még mindig nagyon csúnya tavalyi motorbalesete következtében, ezért teljesítménye sem olyan, mint előtte, Máté viszont ezen a nyáron élete eddigi legjobb sorozatát produkálta. A két évvel ezelőtt harmadik helyezett tízpróbázó, Zsivoczky Attila két Achilles-ín-műtét és az ezeket követő sérülése miatt valószínűleg nem tudja megismételni Helsinkiben nyújtott teljesítményét. Csapatunk legidősebb tagja a 45 éves gyalogló Czukor Zoltán, ő az ötödik világbajnokságán áll rajthoz, legutóbb nyolc évvel ezelőtt Sevillában indult. A küldöttség legfiatalabbja az utánpótláskorú súlylökő, Kürthy Lajos.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik