Tehetségek futószalagon

BENKŐ GÁBORBENKŐ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2007.08.15. 23:40
Címkék
Klasszisok egész sorát adta a futball világának a Real Madrid tartalékcsapata, az RM Castilla. A 19 esztendős Szalai Ádámot szerződtető klub utánpótlás-együtteséből korábban olyan játékosok futottak be szédületes karriert, mint Emilio Butragueno, Guti vagy éppen Raúl.

Hetvenhét esztendővel ezelőtt egy decemberi délutánon Madridban tucatnyi futballkedvelő néhány oldalas dokumentumban rögzítette, hogy megalakult az Agrupación Deportiva Plus Ultra. A nacionalista politikai nézetektől sem mentes, ám a labdarúgásért a végletekig rajongó fővárosi futballőrülteknek csupán egyetlen célja volt: élvezni a játék minden örömét – természetesen amatőr szinten.

Aztán elrepült tizenynyolc év, ezalatt szép sikereket ért el az AD Plus Ultra, mi több, a negyvenes évek második felében egyre több tehetséges futballista tűnt fel a csapat háza táján. Erre figyelt fel a Real Madrid, amely eleinte csak pénzügyi támogatást adott a harmadosztályban szereplő klubnak. Cserébe az Agrupacióntól játékosokat vihetett el a királyi gárda, ami jelezte, hogy már a kezdetekben üzleti jelleget öltött az együttműködés.

1949-ben debütált a Segunda Divisiónban (másodosztály) az ADPU, de csupán 1952-ben lett hivatalosan a Real Madrid tartalékcsapata, ahol a fiatal labdarúgók edződhettek.

Innentől egyfajta sikertörténetről beszélhetünk: 1959-ben a Király-kupa negyeddöntőjéig meneteltek a madridista fiatalok, ahol a későbbi győztes Granada CF állította meg őket, míg 1950 és 1960 között olyan kitűnőségek fordultak meg a Real Madrid második számú együttesében, mint a későbbi BEK-győztes José Maria Zárraga, Enrique Mateos, Vidal vagy éppen Ramón Marsal Ribó, akik igazi legendákká váltak a klub történetében. Ebben az időszakban rövid ideig játszott az AD Plus Ultrában a jelenlegi spanyol szövetségi kapitány, Luis Aragónes is.

1972-ben megváltozott a csapat neve: Castilla Club de Fútbolként pedig igazi aranykort ért meg a B-csapat.

Az 1979–1980as idényben fantasztikus menetelésbe kezdett a Castilla a Király-kupában. A Ricardo Gallego vagy Francisco Pineda nevével fémjelzett csikócsapat négy (!) élvonalbeli gárdát is elbúcsúztatott a sorozatban (Hércules CF, Atlhetic Bilbao, Real Sociedad, Sporting de Gijón), mígnem eljutott a fináléig. Ahol történetesen a Real Madrid várt a centeranókra (így nevezik a Castilla fiatal játékosait), akikre 6–1-es vereséget mértek a felnőttek... Ebben az esztendőben az első csapat megnyerte a bajnokságot, így a Castilla elindulhatott a KEK-ben, ahol a West Ham Unitedet az első körben a Santiago Bernabéu Stadionban még megverte (3–1), ám a visszavágón az angolok kiharcolták a továbbjutást.

Máig emlékezetes az 1984-es bajnoki cím! A Castilla megnyerte a másodosztályú bajnokságot, de a versenykiírás értelmében az élvonalban már nem kaphatott indulási jogot. A Real Madrid első csapata viszont fantasztikus karriert befutó játékosokból meríthetett a sikeres Castillából. Ekkor tűnt fel ugyanis Emilio Butragueno, Manolo Sanchís, Martín Vázquez és Míchel is.

1991-ben a Spanyol Labdarúgó-szövetség betiltotta a különböző nevek használatát az együttműködő klubok között, s ezért az utánpótlás-nevelésről ekkor már méltán híres klub felvette a ma is használatos Real Madrid Castilla nevet. 1987-ben

itt kezdte edzőkarrierjét a később a Real Madriddal bajnoki címet és Bajnokok Ligáját is nyerő Vicente del Bosque, majd 1993– 1995-ig edzette a tartalékokat Európa jelenleg tán legtöbbre tartott menedzsere, a liverpooli Rafael Benítez is. A kilencvenes évek közepén a Castillában tűnt fel a klub élő ikonja, Raúl, a sokak által zseninek tartott Guti, valamivel később pedig Iker Casillas is. Ami a jelenkort illeti, nos, a tavalyi szezon nem a várakozásoknak megfelelően alakult. Az RM Castilla kiesett a második vonalból, s jelenleg a harmadosztály rajtját várja. A kiesés miatt távozott a kispadról Míchel, s helyét Juan Carlos Mandiá vette át. Az ő feladata, hogy visszavezesse a csapatot a Segunda Divisiónba.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik