Két kötöttfogású arany a nyitányon

ORLAY ZOLTÁNORLAY ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2007.08.12. 08:03
Címkék
A kötöttfogású válogatott Brassóban a Ion Cornianuemlékverseny első napján négy érmet gyűjtött: Oláh Tibor első lett az 55 kilogrammosok között, ugyanitt a harmadik helyen végzett Módos Péter, míg 66 kilogrammban Lőrincz Tamás állhatott fel a dobogó legfelső fokára, a 84 kilogrammosok között pedig Fodor Zoltán remekelt: csupán a döntőben kapott ki.

A kéthetes romániai edzőtábo rozást újabb nemzetközi válogatóviadallal zárja le a magyar kötöttfogású válogatott, amely Brassóban a Ion Cornianu-emlékversenyen lép szőnyegre a hétvégén. Az első napon négy súlycsoport birkózói küzdöttek, s az erős mezőnyben négy érmet szereztek a mieink. A legkisebbek között, 55 kilogrammban az immár kétszeres junior Európa-bajnok Módos Péter bizonyította, hogy továbbra is remek formában van, hiszen (egy orosz rivális után) legyőzte az egy évvel ezelőtti felnőtt - világbajnokság o n bronzérmes amerikai Lindsey Durlachert. A Csonti becenévre hallgató birkózó csak azért nem jutott be a fináléba, mert az elődöntőben honfitársa, Oláh Tibor várt rá. A jóval rutinosabb utóbbi pedig – csakúgy, mint a tavaszi országos bajnokságon – megállította, két menetben győzött, és készülhetett a végső összecsapásra a grúz Georgi Tabatadze ellen.

A döntő első menetében Oláh kivédekezte a kaukázusi támadását, s a sorsolás neki kedvezett, a második etapban viszont állásból csinált pontot a vetélytársán, így kétség sem férhetett a sikeréhez, és egyre biztosabb, hogy ő lesz a bakui világbajnokságon a magyar induló 55 kilogrammban. Módos a két hét múlva esedékes pekingi junior-világbajnokságon bizonyíthat, Struhács György szakágvezető vele kapcsolatban nem titkolta a vágyát: „Reméljük, hogy meg is nyeri a vébét, és akkor az idén duplázhat, azaz a kontinens- és a világbajnokságon is győz, csakúgy, mint tavaly Németh Iván.”

A 2006-os Európa-bajnok Lőrincz Tamás a 66 kilósok mezőnyén – köztük Szabó Martinon – verekedte át magát, egészen a fináláéig, ahol a román Ionut Panaittal találta magát szembe. Az első menetben a korongfeldobás a 21 éves magyarnak kedvezett, míg a másodikban ellenfele egy vitatott pontot szerezve egyenlített. Az utolsó két percben aztán Lőrincz semmit sem bízott a véletlenre, és a földre vitte ellenfelét, megszerezve küldöttségünk második elsőségét.

A harmadik döntősünk, Fodor Zoltán (84 kg) nem kisebb skalpot szerzett Brassóban, mint a 2005-ös budapesti vb-n diadalmaskodó fehérorosz Alim Szelimovét – aki két esztendeje Bárdosi Sándort ütötte el az aranycsatától. Fodornak végül az ezüstérem jutott, hiszen a grúz Európa-bajnok, Badri Kaszaia ezúttal erősebb volt, és bár a Fradi reménysége a földharcban remekül védekezett, riválisa kétszer is kiléptette a szőnyegről.

Az óriásoknak nem termett medália, ám az mindenképpen biztató, hogy az ujjsérüléséből felépülő Deák Bárdos Mihály nagyon szoros meccset vívott az amerikai Dremiel Byersszel, s mindkét menetben csak a korongfeldobás döntött a 2002-es világbajnok javára, akit az akkor (is) ezüstérmes magyar korábban még sohasem tudott ennyire megszorítani. Noha közben Branda Gyula az ötödik pozícióig jutott Brassóban, úgy fest, Deák Bárdos helye megkérdőjelezhetetlen a világbajnoki keretben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik