Áll a bál a szövetségben

GYÖNGYÖSI BALÁZSGYÖNGYÖSI BALÁZS
Vágólapra másolva!
2007.08.10. 23:50
Címkék

Kezdjük a legfontosabbal: a szövetségbeli zűrzavar nem befolyásolja az Európa-bajnoki indulás jogáért küzdő válogatottak szereplését. A Bulgária és Bosznia-Hercegovina ellen harcba szálló férficsapat szófiai és cazini utazását nem fenyegette, fenyegeti veszély, és az is ki van zárva, hogy a bolgárok és az izraeliek elleni pótselejtezőkre készülő női válogatott itthon rekedjen.

„Elképzelhetetlen, hogy anyagi nehézségek miatt le kelljen mondani egy-egy idegenbeli fellépést. A támogatói kör összefog, nem lesz gond az utaztatással, erre személyesen vállalok garanciát” – szögezte le Berényi János, az MKOSZ elnöke két nappal azután, hogy adminisztratív mulasztást kihasználva az NB I B-s Siókosár inkasszót érvényesített a szervezettel szemben, így szerda óta egy fillér sincs a szervezet bankszámláján.

A Siókosár-história a 2003–2004-es bajnokságig nyúlik vissza. A kaposvári Hendlein Roland és Tömösváry Máté T-licenccel szerepelt az NB I B-s Siókosárban. Ez arra ad lehetőséget a 22 éven aluli játékosoknak, hogy ugyanabban az idényben két – különböző osztályban játszó – csapatban szerepeljenek. Igen ám, de a Férfi Hivatásos Kosárlabda-alszövetség a rájátszás kezdete előtt visszavonta a két kosaras siófoki játékengedélyét. A döntés bejelentésekor az együttes második volt a tabellán, kulcsemberei távollétében végül a tizenkettedik helyen zárt. A siófoki szponzorok támogatásának feltétele azonban az első hat hely valamelyikének megszerzése volt... A Siókosár nem törődött bele a többmilliós veszteségbe, a kudarcért a férfiligát és a szövetséget tette felelőssé, és – még 2004ben – a Somogy Megyei Bíróságon 9.5 millió forintos fizetési meghagyással fordult az alszövetséghez és az MKOSZhez. Előbbi visszautasította a követelést, amelyet másodfokon végül a Pécsi Ítélőtábla is megalapozatlannak ítélt. Az MKOSZ azonban tizenöt nap elteltével sem reagált, így a követelés velük szemben jogerőssé vált, és mivel az ítélőtábla május 3-i döntése szerint a szövetség és alszövetsége között nincs pertársaság, végrehajthatóvá vált.

„Májusban az a döntés született, amire számítani lehetett, hiszen a Siókosár követelései megalapozatlanok voltak, s ez be is bizonyosodott. A pertársaságra vonatkozó határozat viszont azért is érthetetlen, mert az eljárás során úgy kezelték a szövetséget és az alszövetséget, mintha fennállna a viszony” – árulta el dr. Ruttner György elnökségi tag, az MKOSZ jogi képviselője.

„Tény, hogy nem a mostani vagy az előző vezetőség, hanem Bartha Ferenc elnöksége és Bodrogváry Iván főtitkársága idején történt az adminisztratív mulasztás, de ha a szövetség azonnal visszautasította volna a fizetési meghagyást, a siófokiak újabb követeléseket támasztottak volna – jegyezte meg Ruttner. – Párhuzamosan két vonalon küzdünk az igazunkért, még májusban perújítást kértünk a pertársaság felülvizsgálásáért, rövidesen pedig a Siókosár jogalap nélküli gazdagodásával fordulunk a bírósághoz.”

A szövetség számlájáról inkasszóval már leemeltek hétmillió forintot. A Siókosár követelése 9.5 millió, tehát igényt tart a hiányzó két és fél millióra, valamint hárommillió forintos késedelmi kamatra és csaknem 270 ezres perköltségre.

A csata folytatódik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik