Sokra hivatott négyes

ORLAY ZOLTÁNORLAY ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2007.08.06. 00:04
Címkék
Szepesi Nikolett (200 méter hát), Kerékjártó Tamás (200 méter vegyes), Verrasztó Evelyn (200 méter vegyes) és a női vegyes váltó révén négy bronzérmet szereztek a magyarok az utolsó napon. A svéd Stefan Nystrand minden idők második leggyorsabbja a klasszikus távon.

Verrasztó Evelyn igen jól bírja a gyűrődést. A múlt heti országos bajnokságon is halmozta az egyéni és országos csúcsokat, s lendülete kitartott egészen a Párizs Open utolsó napjáig, ahol három számban állt rajthoz. Kettőben remekelt. A 200 méteres vegyes úszás döntőjében a szám élő legendája, a kétszeres olimpiai bajnok ukrán Jana Klocskova mellett úszott. A Jövő SC szőke klasszisa pillangón még tartotta az ukrán ritmusát, ám háton Klocskova ellenállhatatlan volt, mellen pedig a lengyel Katarzyna Baranowska is a magyar elé került, ám a harmadik helyet könnyedén szerezte meg két hórihorgas vetélytársa mögött. A célba 4:14.03 perc alatt ért, ez egyéni csúcs és olimpiai A-szint, azaz a 200 méter hát után újabb számban szerzett pekingi indulási jogot.

Verrasztó a 100 méter pillangó döntőjében nyolcadik lett – kilencven méternél, amikor feljött, vizet nyelt –, erejét inkább a 4x100 méteres vegyes váltóra tartogatta.

Szepesi Nikolett két félelmetes ellenféllel vette fel a versenyt 200 méter háton. Az olasz Alessia Filippi és a világbajnok, amerikai Margaret Hoelzer csatájába nem tudott beleszólni, ráadásul elég lassan kezdett, ám a táv jó részében vezető, de a végére lelassuló ukrán Irina Amsennikovát egy parádés hajrával maga mögé utasította, így fölállhatott a dobogóra. Ott ugyan eltörpült a nála jó egy fejjel magasabb vetélytársai mellett, ám az vitán felül állt, hogy ő a legcsinosabb. Sokáig azonban nem volt ideje pózolni a fotósoknak, hiszen máris kezdődött a váltók küzdelme, ahol kezdőemberként a negyedik helyen adta át a stafétát Kovács Ágnesnek, aki megtartotta a helyezést, Boulsevicz Beatrix pedig pillangón egy helyet javított. Az utolsó 100 méter előtt az oroszok toronymagasan vezettek az ukránok előtt, amikor Verrasztó Evelynnel szinte egyszerre vetette magát a vízbe két világklasszis gyorsúszóval, a kanadai Erica Morningstarral és a világcsúcstartó német Britta Steffennel. Ekkor úgy festett nem lesz meg az érem, ám Evelyn harcba szállt a mellette úszó Steffennel, maga mögött tartotta, és noha Morningstar leelőzte, az ukránok gyengébb gyorsúszóját Verrasztó lehajrázta.

„A verseny legszebb eredménye a női váltó bronzérme: rendkívül sokra hivatott társaság, amely az olimpiáig akár három-négy másodpercet is javulhat, különös

tekintettel arra, hogy Boulsevicz Beatrix kivételével mindenkinek úsznia kellett ma, azaz nem a legfrissebben álltak rajthoz” – süvegelte meg a lányok teljesítményét Kiss László szövetségi kapitány.

Kerékjártó Tamásnak nem sikerült megszereznie a győzelmet 200 méter vegyesen, a nem túl erős mezőnyben harmadik lett, ugyanitt Kis Gergő egyéni csúcsa ellenére is csupán ötödik. Kovács Ágnes 100 méter mellen hatodikként ért célba, ám két nagyágyút, a korábbi világcsúcstartó amerikai Amanda Beardet és a német Sarah Poewe-t így is megelőzte. A svéd Stefan Nystrand fél távnál még 44 századmásodperccel Pieter van den Hoogenband világcsúcsrészidején belül fordult 100 méter gyorson, a célban azonban 7 ezreddel elmaradt a holland korszakos rekordjától. A 26 éves svéd így is minden idők második leggyorsabbja lett a klasszikus távon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik