Hatalmas a verseny

SZ. NAGY TAMÁSSZ. NAGY TAMÁS
Vágólapra másolva!
2007.08.03. 00:12
Címkék

A Bolton az idén nyáron már a második angol élvonalbeli csapat, amely tehetséges magyar játékost igazolt. Miután a Liverpool szerződtette Németh Krisztiánt és Simon Andrást, a Wanderers a Vasas fiataljára, Bogdán Ádámra vetette ki hálóját, és négyéves megállapodást kötött a 20 esztendős kapussal.

Bár meglepően hangzik, Bogdán Ádám nem az első magyar a Boltonnál, hiszen a téli átigazolási szezon óta a klub tagja Harsányi Zoltán is. Apró szépséghiba, hogy a magyar nemzetiségű csatár szlovák állampolgár – igaz, még csak az utánpótlás-válogatottban szerepelt északi szomszédainknál, azaz valamelyest hasonló helyzettel állunk szemben, mint Koman Vladimirnál (csak éppen ő ukrán származású, de magyar állampolgár).

No de térjünk vissza hősünkhöz, Bogdán Ádámhoz. A 20 esztendős futballistára egyelőre a tartalékgárdában számítanak a Boltonnál, tudtuk meg az egyesület sajtófőnökétől, Daniel Reubentől.

„Mivel Bogdán Ádám mellett még négy kapusa van a klubnak, egyelőre a tartalékegyüttessel kezdi meg a felkészülést – mondta a kommunikációsszakember. – Ez persze nem jelenti, hogy nem találkozik az első csapat tagjaival, hiszen többször is közös edzést vezényel a teljes állománynak menedzserünk, Sammy Lee.”

Bogdán Ádám tehát igazi versenyhelyzetben lesz, de képességei és elszántsága alapján minden lehetősége megvan arra, hogy néhány éven belül a Wanderersnél már ikonként kezelt első számú kapus, Jussi Jääskeläinen nyomdokaiba lépjen.

A tíz éve Boltonban szolgáló finn labdarúgó húzóembere az alakulatnak. A 2001–2002-es idényben a Premier League legjobb kapusának választották, míg legutóbb olyannyira kitűnt a végül a hetedik, azaz UEFAkupa-szereplésre jogosító helyen záró gárdából, hogy társai és a klub szurkolói is a 2006– 2007-es kiírás legjobb boltoni játékosának választották. Jussi Jääskeläinen mellett még két kapus tagja a felnőttkeretnek: a 35 éves, korábbi négyszeres angol válogatott Ian Walker az előző évadban a kupameccseken kapott lehetőséget, míg a nyári felkészülés során az ománi Ali el-Habszi jut egyre több szerephez, ő védett a finn cseréjeként az Espanyol elleni, szerdai találkozó második félidejében. Bár Omán nem számít futballhatalomnak, ne becsüljük le az ő képességeit sem: 194 centiméter magas, tavaly nyáron a norvég élvonalban szereplő Lyn Oslótól érkezett, és 2004-ben az év kapusának választották a skandináv országban.

Bogdán Ádám a héten még idehaza intézi a papírügyeket, de hétfőtől már új csapatával kezdi meg a felkészülést Angliában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik