A kabalafigurában bízhatnak

VOLESZÁK GÁBORVOLESZÁK GÁBOR
Vágólapra másolva!
2007.08.03. 00:12
Címkék
Alig másfél hét múlva kezdődnek a Bundesliga első osztályának küzdelmei, a részt vevő csapatok nyári felkészülésük utolsó szakaszához értek. Nem csoda, hogy a napokban megszaporodott a német lapokban az esélylatolgatások száma. Akárhogy is kutakodtunk, Dárdai Pál együtteséről, a Hertháról eddig csupa rosszat írtak a szakértők.

„Nem kell máris a vészharangokat kongatni” – szögezte le Dárdai Pál arra a felvetésünkre, hogy nehezen találni olyan német újságcikket, amely a Hertha BSC-t jó színben tüntetné fel. A Bild című lap hasábjain a korábbi válogatott játékos, a szókimondásáról híres Mario Basler például odáig megy, hogy kijelenti: előbb lesz Bonn újból Németország fővárosa (Bonn 1949 és 1990 között az NSZK fővárosa volt), mint a kék-fehérek sikeres csapat. Ironizálva hozzáteszi még, hogy a berlini gárda játéka akkor szerez majd neki újból örömöt, ha a klub kabalafigurája, Herthinho is a kezdőcsapat tagjaként fut ki a zöld gyepre.

„Elismerem, egyelőre csak azt látni, hogy sokan távoztak tőlünk – mondta a magyar középpályás, megértve, miért írnak együtteséről lekezelően a bajnoki esélyeket taglalva. – Rengeteg fiatal van a keretünkben, a szakírók pedig úgy gondolják, velük egyenes út vezet a káoszba. Szerintem inkább akkor lesz gond, ha többen megsérülnek. Csapatunk már nem tartozik a tehetősebbek közé, a vezetőségnek jól meg kell gondolnia, kire áldoz pénzt. Biztos vagyok benne, hogy a hónap végéig még négy-öt labdarúgó érkezik, különben a támadó- és védősorban is gondjaink lehetnek.”

A kritikák kereszttüzében a gárda menedzsere, Dieter Hoeness áll, aki hiába álmodozik évek óta egy bajnok-, illetve BL-résztvevő csapat kialakításáról, az eredmények kiábrándítóak. Többen is szemére vetik, hogy a Bayernnél dolgozó bátyjával, Uli Hoenesszel ellentétben alkalmatlan a vezetői feladatra. Lucien Favre, a csapat új edzőjének kinevezésével is olyan sokáig várt, hogy a klub számára elérhető – és a szakember kívánságlistáján szereplő – játékosokat egytől egyig elkapokodták más együttesek. Így a tréner nem tehet mást: egyelőre abból próbál főzni, ami maradt neki.

„Civilként nagyon rendes ember, de ha munkáról van szó, nem udvariaskodik – beszélt elismerően Dárdai Pál az új edzőről. – Nagyon sok taktikai feladatot végeztünk, ennyi idősen is sokat tanulok a svájci edzőtől. Most is csak azt tudom mondani: majd akkor derül ki, valójában milyen edző, ha netán háromszor egymás után vereséget szenvedünk. Jó felkészülésen vagyunk túl, de fogalmam sincs, hol áll a csapat. A múlt hét végén előkészületi mérkőzésen négy nullára legyőztük a cseh Plzent, de ennyire még biztosan nem állunk jól.”

Habár Dárdai Pál az általa említett összecsapáson végig játszott, a különböző szaklapok véleménye szerint nem biztos a helye a kezdőcsapatban. Annak ellenére, hogy makacs térdsérüléséből felépülve becsülettel végigdolgozta a felkészülést, helyén többen is a brazil Mineirót látnák szívesebben a pályán.

„Az egyik lap szerint a kezdőben a helyem, a másik úgy véli, hogy nem – vonta meg vállát a magyar középpályás. – Korábbi trénerem, Falko Götz annak idején mindenhol elmondta: biztos helyem van nála. Aztán szépen lapátra tett. Ezért már nem foglalkozom a beharangozókkal. Elismerem, nem vagyok könnyű helyzetben. Bár semmivel sem jobbak a mutatói, Mineiro mégiscsak brazil válogatott, én pedig »csak« magyar vagyok. De nem hagyom, hogy az előző évadban visszaszerzett pozíciómat elvegye. Amíg bírja a lábam, harcolok!”

Ha pedig ez sem győzi meg az edzőt, Herthinho még mindig kisegítheti a berlinieket a középpályán…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik