Megfizetik a sikert

ORLAY ZOLTÁNORLAY ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2007.08.01. 23:34
Címkék
Európa a nyár legnagyobb úszóversenyére készül, amely az Európai Úszóliga (LEN) szervezésében Párizsban kezdődik csütörtökön. A nagyszabású eseményen megannyi kontinentális és tengerentúli klasszis mellett tizenegy magyar úszó áll rajtkőre.

Az idei világbajnokság szokatlan időpontja miatt – a seregszemlét az ausztrál helyszínre tekintettel tavasszal tartották Melbourneben – rangos úszóverseny nélkül telt volna el a nyári szezon, ezért vetődött fel a LEN vezetőiben a Párizs Open ötlete.

Egy új kezdeményezésű úszóversenynél mindig félő, sikerül-e megfelelő mezőnyt öszszetoborozni. Gondoljunk csak a rövid pályás világbajnokságokra, amelyektől a legjobbak jelentős része rendszeresen távol marad. Nos, a párizsi szervezők mindent megtettek ennek elkerülésére – 106 ezer euró pénzdíj, csodálatos környezet, első osztályú szállás –, és kezdeményezésükre megmozdult az úszóvilág.

Ízelítőül csupán néhány név az indulók közül: Britta Steffen, Filippo Magnini, Otylia Jedrzejczak, Therese Alshammar és természetesen a hazaiak kedvence – bár Milánóba költözése óta már nem minden francia szereti fenntartás nélkül – Laure Manaudou. Az egyik legérdekesebb kérdés pedig az, hogy a négyszeres olimpiai bajnok, az athéni játékok óta csak visszafogottan teljesítő ukrán Jana Klocskova mire lesz képes. Kiss László magyar szövetségi kapitány az edzések alatt már figyelte őt, és szerinte „jó állapotban van”.

Bár az esemény egy időben zajlik az amerikai nyílt bajnoksággal, a tengerentúlról is érkeznek kiválóságok, többek között Aaron Peirsol, Margaret Hoelzer, Amanda Beard.

A magyar csapat tizenegy tagú – Cseh László és Gyurta Dániel már szabadságát élvezi, Kovács Ágnes viszont indul, s rá ugyebár mindig figyelni kell. A mieink közül egyébként többen gondolták úgy, hogy a vasárnap befejeződött magyar bajnokság utánra, a párizsi versenyre időzítik csúcsformájukat. Öt napja például a Komjádi uszodában Kerékjártó Tamás csupán tisztes távolból nézte, ahogy Cseh László elveszi tőle az országos csúcsot 200 méter pillangón. Nincs kizárva, hogy az azóta lendületbe jövő Kerékjártó Párizsban visszaszerzi rekordját. Az ob-n jó néhányan nem indultak el fő számukban, így Verrasztó Evelyn (200 méter hát, 200 méter vegyes) vagy bátyja, Dávid (400 méter vegyes, 1500 méter gyors), míg most rajtkőre lépnek. Utóbbi az ob-n elkerülte régi ellenfelét, az ajkai Kis Gergőt, Párizsban újra megmérkőzhetnek egymással. Ezúttal erős mezőnyben.

A verseny helyszíne a boulogne-i erdő, amelyhez igen szép magyar sikerek kötődnek: ott nyert négy olimpiai érmet Halmay Zoltán 1900-ban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik