Fogyatkozó müncheniek

VOLESZÁK GÁBORVOLESZÁK GÁBOR
Vágólapra másolva!
2007.07.28. 23:26
Címkék
A Bayern München szerda esti, a bajnok Stuttgart ellen sikerrel megvívott Ligakupaelődöntője után (2–0) Németország összes csapata rettegni kezdett a bivalyerősnek tartott bajor csapattól, köztük a szintén fináléba jutó Schalke is. Szombatra azonban változott a helyzet: a megfogyatkozó müncheni együttes egyelőre félkarú óriásnak tűnik.

Napokon keresztül mást sem lehetett olvasni a német lapokban, csak a nyáron jócskán megerősödő Bayern Münchenről szóló, a gárdát egekig magasztaló írásokat. A szombaton 18 órakor Lipcsében kezdődő, Schalke elleni Ligakupa-döntő előtt azonban már óvatosabban fogalmaztak a korábban ódákat zengő újságok.

A visszafogottság oka: hiába a remek igazolások, ha közben a játékosok sorra kidőlnek. Ottmar Hitzfeld vezetőedző igencsak törheti a fejét, hiszen bár mindenki együttese győzelmét jósolja, kérdés, milyen összetételű csapatot tud pályára küldeni a gelsenkircheniek ellen.

A legérzékenyebb veszteség a francia középpályás, Franck Ribéry kiesése, aki az eddigi felkészülés során bizonyította, hogy már most meghatározó tagja a jövő Bayernjének. A 25 millió euróért (6.1 milliárd forintért) vásárolt játékos a középpálya mindkét oldalán bevethető, akár 4–2–3–1-es, akár 4–4–2-es felállást alkalmaz a gárda. Sőt 4–3–3 esetén a három támadó mögött irányítói szerepkört is betölthet, de térdsérülése miatt ezúttal nem láthatjuk a pályán.

„Nincs nagy baja, vasárnap vagy hétfőn újból elkezdheti az edzéseket” – nyugtatta meg az aggódó szurkolókat Ottmar Hitzfeld.

A francia játékossal remek összhangot kialakító Bastian Schweinsteiger szereplése is kérdéses, a betegeskedő válogatott pályára küldéséről csak a mérkőzés előtt dönt a szakvezetőség. Az olasz világbajnok Luca Toni továbbra is makacs sérülésével bajlódik (ahogy korábban hírül adtuk, az augusztus 11-i, első fordulóbeli szereplése is veszélyben forog), a korábbi elviselhetetlen hőség miatt keringési gondokkal küszködő Miroslav Klose azonban ott lehet a csapatban, ugyanúgy, mint az amatőröktől elkért, és a Stuttgart ellen eredményes 19 éves Sandro Wagner.

A legérdekesebb eset azonban a holland Mark van Bommelé.

Bár a középpályás péntek délelőtt még szerepelt az előzetes összeállításban, délutánra kiderült: nem léphet pályára a Schalke elleni fináléban, ugyanis a Német Labdarúgószövetség (DFB) felügyelő bizottsága három Ligakupa-mérkőzésre szóló eltiltással sújtotta sportszerűtlen magatartásáért. A Stuttgart elleni elődöntő 53. percében történt, hogy a középpályás a VfB kapitányának, a portugál Fernando Meirának férfiasságába markolt, azzal a szándékkal, hogy jól megszorongassa – nevelő célzattal. A játékvezető, Babak Rafati nem látta az esetet, pedig a közvetlen közelben állt, a televíziós felvételek azonban utóbb bizonyították a holland játékos tettét, aki nem tehetett mást, mint tudomásul vette az ítéletet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik