Azok a fránya századok

ORLAY ZOLTÁNORLAY ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2007.07.28. 23:26
Címkék
Verrasztó Evelyn harmadszor javította meg a 100 méteres gyorsúszás országos rekordját. 200 méter háton Verrasztó és Rudolf Roland is elmaradt az olimpiai A-szinttől, nem úgy Cseh László, aki pénteken három aranyérmet nyert.

A Komjádi uszoda lelátóin pén tek délelőtt többen Szergej Bubkát emlegették. Az ukrán rúdugró legenda szokása volt, hogy egy-egy centimétert hozzátéve a legjobbjához, számtalanszor megdöntötte a világcsúcsot. Az úszóknak ennél jóval nehezebb kiszámolniuk, hogy csak keveset csippentsenek le az aktuális csúcsból. Verrasztó Evelyn mindenesetre remekül megoldja ezt a feladatot. Harmadik napja tart a Széchy Tamás emlékére rendezett országos bajnokság, és mindennap azzal kezdődik, hogy a Jövő SC klasszisa országos csúcsot állít fel 100 méter gyorson.

Szerda délután 56.15 másodperccel kezdte, majd ezt megjavította csütörtök délelőtt (55.60), hogy aztán a pénteki döntőben tovább faragjon rajta (55.28). Talán csak amiatt bánkódhat, hogy négy századmásodperccel így is az olimpiai A-szint alatt maradt. 200 méter háton már van Aszintje, azaz biztos pekingi utazó, s elindulhatna 100 méter gyorson is, miután a B-szintet már korábban letudta.

Ahogy Verrasztó Evelynnek sem volt megállás, úgy folytatta Cseh László is a bajnoki aranyak gyűjtését: pénteken újabb hármat akasztottak a nyakába. A világbajnok viszonylag ritkán tűnik fel a nyolcas pályán, a 100 méter pillangó döntőjében mégis ott tempózott, nem is akárhogy. Az első hossz végén még az 52.87 másodperces országos csúcs is elérhető közelségbe került, ám a célba csapva némileg elmaradt tőle (53.16). Így is magabiztosan tartotta azonban maga mögött Kerékjártó Tamást (54.93). „Most kiütközött nálam is a reggeli döntők miatti nehézség, nagyon álmosan kezdtem, nem pörögtem eléggé” – mondta az ötödik aranyát begyűjtő Cseh László.

Az Amerikában tanuló Rudolf Roland erősen kezdett a 200 méter hát döntőjében, ami nem csoda, hiszen olimpiai Aszintet akart úszni. Százharminc méterig vezetett is, Cseh László azonban természetesen ott lihegett a nyakán, majd szépen átvette a vezetést, és maga után húzta klubtársát a célig. A beérkezés pillanatában minden szem a kijelzőre szegeződött – vajon sikerült-e? Nos, elég volt egy pillantást vetni Rudolfra, aki bosszús arckifejezéssel csapott a vízbe. Érthető, hiszen mindössze egy századmásodperc választotta el attól, hogy biztos pekingi résztvevőnek mondhassa magát. Elnézve remek teljesítményét, valószínűsíthető, hogy erre sem kell sokat várnia. Csehnek természetesen ebben a számban is megvan az A-szintje.

Aki aztán az 50 méter gyorson folytatta – ismét a surranópályán –, és a második helyen ért célba a remek időeredménnyel (22.81) győztes Takács Krisztián mögött.

„Kétszáz háton az volt a taktika, hogy segítem Rolandot, ezért az ő tempóját mentem – mondta Cseh László. – Edzőm, Turi György kérte, hogy spóroljak ötven gyorson az utána következő váltó miatt, de fél távnál vérszemet kaptam, ezüstérem lett belőle. Takács Krisztiánt viszont nem tudtam volna megfogni.”

Kis Gergő 400 méter gyorson országos csúcsát megközelítve győzött (3:51.31). Az ezüstéremért a hosszútávúszók között világbajnoki tizedik Gercsák Balázs vívott nagy csatát Verrasztó Dáviddal, amelyet az előbbi nyert meg. Jelezve, hogy a medencében is van keresnivalója.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik