Nevezés: eddig minden rendben

M.A. M.A.M.A. M.A.
Vágólapra másolva!
2007.07.18. 00:10
Címkék
Lassan kiderül, mely csapatok alkotják az ősztől a gyenge színvonal ellenére évről évre nagyobb érdeklődéssel kísért kosárlabda NB I A-csoportjának küzdelmeit. A nevezési határidő mindenesetre lezárult.

Bár a hőmérséklet odakint re kordokat döntöget, odabent már megkezdődtek az egyik legnépszerűbb teremsportág következő bajnoki idénye szervezésének munkálatai. Odabent, a szövetségben. A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségében, amely a közelmúlt viharos időszaka után talán most már a munkára koncentrál, a belső harcok nem vonják el a figyelmet és az energiát a legfontosabbtól: a sportág irányításától, alapvető szükségleteinek kiszolgálásától.

A lényeg: lesz bajnokság. Tavaly ugyanis még az is felvetődött a heves csatározások közepette, hogy a pontvadászat sem zajlik legális keretek között, miközben a honi kosárlabdaéletnek az a legelőkelőbb szelete. Az NB I. Amely a versenynaptár szerint a férfiaknál az idén október hatodikán, a nőknél két héttel később kezdődik. Ennek oka, hogy szeptemberben a hölgyek Európa-bajnoksága is nagyjából ugyanennyi idő elteltével követi az urakét.

No de most nem is ez a legérdekesebb. Ilyentájt többnyire az adja a témát, vajon hány csapat indul el, elindul-e mindenki. Az MKOSZ-ben azt a választ kaptuk, hogy igen, ami őszinte és kellemes meglepetést okozott. Tehát a férfiaknál és a nőknél is meglesz a tervezett 14 csapat a legmagasabb osztályban, bár a nevezéseket elbíráló, nemrég felálló minősítő bizottság csak a jövő kedden ül össze.

A nevezési határidő mindenesetre lejárt.

Az azonban már most látszik, hogy néhány együttes hiánypótlásra kényszerül majd, s ha valaki esetleg nem megy át a rostán, elnökségi döntés szabja meg a következő lépést, dönti el, hogyan pótolják a kiesőt. Apropó, kieső: a nőknél nincs ilyen, tehát feljutó sincs a második vonalból, az erősebbik nem mezőnye viszont változik, hiszen a menet közben becsődölő és utolsóként záró Debrecen helyett felkerült a B-csoport bajnoka, a MAFC. A férfimezőny egyetlen fővárosi klubja. De hát az egy is több, mint a tavalyi semmi.

Esett már szó lapunkban is az egyik legfontosabb változásról, a légiósok számának csökkentéséről. Ez a kérdés Sterbenz Tamás főtitkár szerint is különösen aktuális utánpótlás-válogatottjaink idei Európa-bajnoki szereplésének tükrében: a 20 éves hölgyek keddi, Csehország elleni veresége immár a tizenhatodik fiaskót jelenti 16 meccsből, ami legalábbis lehangoló. Mostantól többet játszhatnak a magyar fiatalok az NB I-ben, aztán hátha...

És hogy mennyivel többet? A férfibajnokságban öt helyett már „csak” négy külföldi játékos szerepeltethető, legalább egy honi kosarasnak mindig a pályán kell lennie. Még pontosabban: a szabály pozitív diszkriminációt jelent, mivel úgy szól, hogy ha tíz játékost ír be egy csapat a jegyzőkönyvbe, abból legalább hatnak magyarnak kell lennie. Beírhat persze 11-et vagy 12-t is, de akkor a másik szám is emelkedik.

A nőknél pedig még határozottabb a szigorítás: egy meccsen csak három határokon túli játszhat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik