Élénk keleti érdeklődés

SZ. NAGY TAMÁSSZ. NAGY TAMÁS
Vágólapra másolva!
2007.07.18. 23:49
Címkék
Nagyon kapós a kelet-középeurópai régióban a játékosként világbajnok és aranylabdás német Lothar Matthäus. Mióta elköszönt az osztrák Red Bull Salzburgtól, már a második ajánlatát kapja ebből a térségből: korábban a cseh szövetség alelnöke emlegette potenciális kapitányjelöltként, ezúttal pedig Bulgáriában érzik úgy, neki kellene irányítania a szebb napokat megélt nemzeti együttest.

Újabb lehetőség előtt áll a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Lothar Matthäus, a korábbi aranylabdás labdarúgót ezúttal Bulgáriába csábítják szövetségi kapitánynak. A Sztandart című bolgár napilap értesülései szerint az ország labdarúgó-szövetségének irányítói, Mihail Kaszabov nemzetközi igazgató vezetésével a német szakember kinevezését szorgalmazzák, sőt az újság állításai szerint a fent nevezett úriember már tárgyalt is Lothar Matthäusszal.

Ami az anyagiakat illeti, a bolgároknak erről is határozott elképzelésük van, és fenemód fondorlatosan úgy gondolkodnak, a szakember tisztes gázsiját egy Németország elleni barátságos mérkőzés bevételeiből fedeznék, s a várható összeget egymillió euróra (245 millió forint) saccolják. A csavar a történetben pedig az, hogy a találkozót természetesen Lothar Matthäus kapcsolataira alapozzák, azaz a német szakember saját maga termelné ki a fizetését. Sportfinanszírozás bolgár módra…

Apró bökkenő viszont, hogy bár Kaszabov úr igencsak eltökélt a német fonal felvétele mellett, az öltözői pletykák szerint a nemzeti tizenegy három alapembere, Dimitar Berbatov (Tottenham), Sztilian Petrov (Aston Villa) és Martin Petrov (Atlético Madrid) nem támogatja a javaslatot, ők mindenképpen bolgár kapitányt szeretnének látni a válogatott élén. A jelöltjük a kispadra Dimitar Penev, aki a bolgár futball legeredményesebb világbajnoki szereplését produkálta a csapattal 1994-ben: mint ismeretes, Emil Kosztadinovék a negyedik helyen zártak az Egyesült Államokban rendezett tornán.

A bolgár szövetség elnöksége a július utolsó napjaiban esedékes ülésén dönt az áprilisban lemondó és a spanyol Celta Vigo kispadjára átülő Hriszto Sztoicskov utódjáról, a kérdés pedig azért különösen sürgős, mert a 2008-as Európa-bajnokság G jelű selejtezőcsoportjában második helyen álló válogatott szeptember 8-án a listavezető Hollandia vendége lesz.

Lothar Matthäus számára nem lenne újdonság a kelet-európai munkavállalás, elvégre a magyarországi kapitánykodása előtt a szerb Partizan Beograd vezetőedzőjeként is dolgozott, mindazonáltal úgy tűnik, a szófiai lehetőség egyelőre csak pletykaszinten létezik.

„Semmi érdekesről nem tudok beszámolni – válaszolt érdeklődésünkre jókedvűen Lothar Matthäus. – Igaz, jelenleg nem is vagyok tűzközelben, éppen a szabadságomat töltöm, a családommal Izraelben pihenek. De a kérdésére annyit elárulhatok, nem állok kapcsolatban a bolgár szövetséggel. Egyébként remek formában érzem magam, és ahogy visszatérek a vakációról, készen állok az engem megtaláló feladatokra.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik