Se védekezés, se támadás

VOLESZÁK GÁBORVOLESZÁK GÁBOR
Vágólapra másolva!
2007.06.29. 17:17
Címkék
Első tétmérkőzésén irányította együttesét Dunga, a brazil válogatott szövetségi kapitánya, és máris tapasztalta, mennyire kényelmetlen tud lenni a kispad. Mexikó 2–0-ra legyőzte a címvédő selecaót a Copa América csoportküzdelmeinek nyitó körében, és bár a szakember elégedett volt csapata játékával, a kritikus brazil sajtó máris megkérdőjelezi Dunga hozzáértését.

A balul sikerült németországi vi lágbajnoki szereplés után (1–0-s vereség a negyeddöntőben Franciaországtól), 2006. július 24-én vette át Dunga Brazília válogatottjának irányítását. A 43 éves szakember nem titkolta: új, a korábbinál fiatalabb csapatot szándékozik kialakítani, amely a keserédes időszak után újból képes lelkesen és lehetőleg tökéletesen művelni a „brazil futballszambát”.

Majdnem egy éve és tíz felkészülési mérkőzése volt az edzőnek arra, hogy megvalósítsa elképzeléseit. Irányításával a formálódó együttes hatszor győzött, háromszor döntetlent játszott, és csupán egy vereséget szenvedett el – még februárban Portugáliától (0–2).

A csapaton és kapitányon mégis egyre nagyobb volt a nyomás.

Mindenki tudta, a fenti eredmények mit sem érnek, ha a tétmeccseken nem lesz sikeres a gárda. A válogatott első nagy értékmérőjeként a Copa Américát emlegették – amelyre a brazilok a címvédőként érkeztek. Dunga együttese azonban már az első akadályban felbukott. Igaz, korábban is akadtak arra utaló jelek, hogy a torna a braziloknak nem lesz könnyed ujjgyakorlat.

Vegyük csak a keretet, amelyből neves játékosok hiányoznak. Világsztárok, mint Ronaldinho és Kaká, kialkudott nyaralásukat töltik, Zé Roberto lemondta a válogatottságot, hogy visszatérhessen a Bayern Münchenhez, és a korábban megszokott csapatból Ronaldo, Emerson, illetve Lúcio sem tartott a többiekkel (előbbi nem is kapott meghívót, utóbbi sérült).

„A Copa Américán szereplő csapatunk összetétele aggodalomra ad okot” – bírált a torna előtt Brazília egyik legismertebb sportújságírója, Juca Kfouri. Lám, tétmérkőzésen még labdába sem rúgtak Dunga játékosai, máris a kritikák kereszttüzébe kerültek – bár a mérgezett nyilak főleg az edző felé szálltak. A cikkeiben a hiányosságokat felemlegető szakíró nem érti a kapitány válogatási elveit, és megbocsáthatatlan bűnnek tartja, hogy a fáradtságra hivatkozó sztárokat könnyedén elengedte üdülni.

De nem csak a média kíméletlen Dungával.

Tostao, aki 1970-ben világbajnok lett a brazil válogatottal, inkább „…hozzáértőbb és határozottabb elképzelésekkel dolgozó” szakembert látna a gárda élén, a korábbi válogatott Sócrates pedig ellenzi a

„…nemzetközi szinten ismeretlen játékosok” behívását.

Az ellenségeskedő hangok a mostani vereség után pedig csak erősödtek. A Rio de Janeiró-i újság, az O Globo azt írja: „Ez a csapat sem védekezni, sem pedig támadni nem tud. Hátul hiányzik a fegyelem, elöl pedig a tűz.” Ezt persze azért említi, hogy elszámoltassa Dungát, ugyanis a szakember a selecao játékáról a lefújáskor még csupa szépet mondott.

Végül egy érdekesség: Dunga a német Werder Bremen légiósának, Diegónak adta a tízes számú mezt, majd a feladatának megfelelni nem tudó karmestert a szünetben szemrebbenés nélkül lecserélte.

Ez szintén bizonyíték arra, hogy Mexikó ellen nemcsak a brazil csapat, hanem kapitánya is alulmaradt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik