Az „isteni” kezdőrúgás

SZ. NAGY TAMÁSSZ. NAGY TAMÁS
Vágólapra másolva!
2007.06.28. 00:25
Címkék
Bár sokáig nem állt kötélnek, végül győzött a józan ész, és az argentin legenda, Diego Maradona végezte el a délamerikai kontinenstorna hivatalos kezdőrúgását a Venezuela–Bolívia (2–2) találkozó előtt. A megnyitó előtt egy mérkőzést már lejátszottak, ezen Peru meglepetésre 3–0-ra megverte az Európában játszó légiósokkal teletűzdelt Uruguayt.

Maga a hír egyáltalán nem lenne meglepő, ha nem ismernénk az előzményeket: Diego Maradona végezte el a Copa América hivatalos kezdőrúgását a Venezuela–Bolívia mérkőzés előtt. Ki más is tenne meg egy ilyen ünnepélyes mozdulatot a nagy presztízsű torna megnyitóján, ha nem a régió labdarúgásának egyik emblematikus alakja?

Az idei dél-amerikai kontinenstorna esetében azonban ez nem volt ennyire egyértelmű. A házigazda venezuelaiak tájékoztatása szerint a korábbi világbajnok argentin zseni, Diego Maradona és a háromszoros vb-győztes brazil ikon, Pelé is lemondta a részvételt, mondván, túl alacsony gázsit kínáltak a szervezők. A derék vendéglátók egyáltalán nem estek kétségbe, kapásból kontráztak, jelezve, fantasztikus baseballozóik vannak, akik a jeles alkalomból – dobás helyett – bizonyára szívesen belerúgnának a jóval nagyobb labdába.

Nos, a háttérben zajló egyeztetéseknek köszönhetően végül visszaállt az élet rendje, a baseballozóknak mégsem kellett futballcsukát húzniuk, hiszen „Dundiego” megjelent San Cristóbalban, és a venezuelai államfő, Hugo Chávez, valamint a bolíviai elnök, Evo Morales társaságában megnyitotta az eseményt. Hogy egész pontosan ki és mivel vette rá döntése megváltoztatására, csak sejteni lehet.

Minden bizonnyal hazája szövetségének vezetői is kapacitálták, sőt azon sem lepődnénk meg, ha kiderülne, ők maguk tömködtek bizonyos mennyiségű pénzt a korábbi klasszis zsebébe, csak hogy méltóképpen képviselje hazáját. A legnagyobb lökést azonban minden bizonnyal maga Hugo Chávez invitálása jelentette, akivel 2005-ös találkozójuk óta egy húron pendülnek. Mindketten vérbeli balosok, már ami a politikai elkötelezettséget illeti, és gyűlölik Amerikát, különösen George W. Busht, az Egyesült Államok elnökét (itt jegyeznénk meg, hogy az USA Team résztvevője a Copa Américának). A március óta újra egészségügyi problémákkal küzdő korábbi klasszis odáig ment, hogy „Állítsuk meg Busht!” pólóban tüntetett a politikus argentínai látogatása során, sőt nemes egyszerűséggel „emberi szemétnek” titulálta a földgolyó talán legbefolyásosabb személyét.

Az 1998 decemberében Venezuela elnökévé választott Hugo Chávezt viszont találkozójuk óta becsüli, „nagy emberként” emlegeti, sőt úgy nyilatkozott, beleszeretett a politikusba.

A költői kérdés ennek ismeretében adja magát: kapott-e borravalót Hugo Cháveztől, vagy a cimborája két szép szeméért vállalta végül a fellépést? Azaz a pénz vagy a barátság volt a fontosabb?

Attól tartunk, ezt mindörökre jótékony homály fedi majd. A futballberkekben isteninek becézett Diego Maradona kezdőrúgását mindenesetre hangosan ünnepelte a lelátón helyet foglaló negyvenezer néző – minden pontosan úgy alakult, ahogyan a szervezők megálmodták.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik