Arsenal: eldőlnek a dominókockák…

SZ. NAGY TAMÁSSZ. NAGY TAMÁS
Vágólapra másolva!
2007.06.27. 08:46
Címkék
Nehéz időszak elé néznek az Arsenalnál, a 2006-ban Bajnokok Ligája-döntős angol klubnál a közelmúltban két meghatározó ember búcsúzott, előbb David Dein alelnök, majd a csapat emblematikus futballistája, a francia Thierry Henry. Tetézi a bajt, hogy más meghatározó játékosok is másfelé kacsingatnak, sőt a menedzser, Arséne Wenger jövője is bizonytalan.

Ha egy dominó eldől, borul utána a többi is.

No de ki gondolta volna, hogy valaha előfordul, hogy klasszis futballista részben azért távozik, mert egy sportvezető már korábban búcsút intett a klubnak? Márpedig tény, Thierry Henry barcelonai aláírásában közrejátszott a közvélemény számára szürke eminenciásnak számító, az Arsenal irányításában viszont döntő érdemeket szerző David Dein alelnök tavaszi lelépése, a francia labdarúgó úgy fogalmazott: a vezető nélkül nem látja száz százalékig garantáltnak a csapat jövőjét.

A világbajnok klasszis búcsúja pedig érzékeny veszteség a legutóbbi szezonban egyébként is gyengélkedő „ágyúsoknak” (csak negyedikek lettek a Premier League-ben, a Bajnokok Ligájában pedig a holland PSV búcsúztatta őket a nyolcaddöntőben), hiszen ha a pályán tudják is helyettesíteni, azt a pluszt, amelyet az 1999 óta a klubnál futballozó Thierry Henry jelenléte – gazdasági és érzelmi szempontból – jelentett, nem valószínű, hogy bárki is pótolni tudja.

Érdekesség, hogy néhány napos hallgatás után egyébként Arséne Wenger is kommentálta a csapat legnagyobb értékének elvesztését.

„A legjobbakat kívánom Thierrynek, áldásom rá – mondta a francia menedzser. – Amióta az Arsenalba igazolt, csodálatosan játszott, az évek során a klub legendái közé emelkedett.”

Persze hiába az érzelgősség, az élet megy tovább, és aligha meglepő, hogy Arséne Wenger sem vesztegeti az időt, a fejében már megvan a „Henrydublőr” neve. Honfitársát, az Arsenalban egyébként 1996 és 1999 között már futballozó Nicolas Anelkát látná szívesen a támadósorban, a hírek szerint ezt az elképzelést azonban a menedzsment azonmód megtorpedózta.

Rögvest felvetődik a kérdés: ez a vétó mennyiben befolyásolja majd a tréner döntését, azaz Londonban marad-e, avagy ő is továbbáll. A hírek szerint a Barcelonánál és a Real Madridnál is tárt karokkal fogadnák, igaz, a sajtóértesüléseket a katalán klub elnöke, Joan Laporta kategorikusan cáfolta.

Közben, úgy tűnik, a vezetőség is átgondolta legutóbbi lépését, és elkerülendő a sértődéseket Anelka-ügyben – ami talán újabb vezéráldozattal járna – más lehetőséget szellőztetett meg. A The Sun című lap információi szerint ötvenszázalékos fizetésemelést kínálnak a francia szakembernek, aki a következő három évben heti 75 ezer fontot (28 millió forint) vághatna zsebre.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik