Nem bunda – segítség!

KEMÉNY KRISTÓFKEMÉNY KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2007.06.17. 00:39
Címkék
Mintha a futball másodrangú lenne. Spanyolországban mindenki azzal foglalkozik, hogy a klubok hatalmas pénzeket ajánlanak fel tabellán megelőzendő riválisuk vasárnapi ellenfeleinek, hogy azok számukra előnyös eredményt érjenek el az utolsó fordulóban.

Hiába a gigászi csata a bajnoki címért, nem a futballról szólnak a hírek Spanyolországban. A Primera División záró fordulója előtt még a jelenleg vezető Real Madrid, a mögötte loholó Barcelona vagy éppen a nevető harmadik Sevilla is bajnok lehet, ám a közvéleményt kevésbé foglalkoztatja a sztárcsapatok teljesítménye – inkább a háttérban zajló események kerültek fókuszba. Mindenki más véleményen van. Akad, aki mellette érvel, van, aki felháborodva beszél róla, de találni olyat is, aki viccet csinál az ügyből. Hetek óta semmi más nem foglalkoztatja a spanyol szurkolókat, mint az, hogy az aranyéremért küzdő csapatok kisebb-nagyobb öszszegeket ajánlanak fel riválisuk aktuális ellenfelének.

Ha már a városi napilapok hasábjai is a vélt vesztegetésekkel vannak tele, az egyik spanyol szappanopera szereplője sem akart kimaradni az eseményekből: a színész a Zaragoza–Real Madrid mérkőzés előtti sajtótájékoztatóra ballonkabátban, napszemüvegben, kezében egy aktatáskával jelent meg, amely papírpénzzel volt tele – a jelenetet hatalmas nevetés kísérte.

A jelenlegi helyzetben egyáltalán nem főszereplő Getafe futballistája, Mario Cotelo egyáltalán nem tartja humorosnak a vesztegetési próbálkozásokat, mi több, kijelentette, biztosan tudja, hogy jelentős pénzmozgások történnek a háttérben.

„Ezek a pénzeszsákok olyanok, mint Oszama Bin Laden: senki sem látja őket, mégis mindenki tudja, hogy léteznek” – formált véleményt a középpályás.

Igaza lehet. A korábbi horvát klasszis, Davor Suker ugyanis elárulta, hogy 1996-ban, amikor a Realban futballozott, az Atlético Madrid fizetett neki, és góljaival hozzá is segítette a városi riválist a bajnoki címhez.

A Spanyol Labdarúgó-szövetség alapszabálya nem tiltja a csapatok és a játékosok honorálását, sőt egyes labdarúgók sincsenek ellene: a Real Madrid, illetve Barcelona egy-egy labdarúgója – Iker Casillas és Lionel Messi – azt mondja, amíg csak győzelmekért kapnak pénzt a résztvevők, addig nincs baj. Az éllovas ma esti ellenfelének futballistája, a mallorcai Sergio Bellesteros viszont úgy gondolja, ha a csapatok pluszpénzhez jutnak legyőzött ellenfelük riválisától, akkor a bajnokság csupán egy lépésre kerül attól a borzalmas helyzettől, hogy a vereségért is fizessenek a játékosoknak.

„Ezzel a futball pozitív megítélését veszélyeztetik, a profi sport nem erről szól – mondta a védő.

– Én mindenesetre elhatárolódom, profi labdarúgó vagyok, aki a sport szellemét tartja szem előtt, nem pedig a pénztárcáját...

A Mallorca vezetőedzője, Gregorio Manzano már a Real elleni összecsapás előtt csalódott volt, mint mondta, mindegy, milyen eredmény születik a Bernabéu-stadionban, a sajtó, illetve az egyik szurkolótábor vesztegetésről beszél majd.

„Ha győzünk, azt mondják majd, hogy a Barcától kaptunk pénzt – így az edző. – Ha veszítünk, azt beszélik majd, hogy a Real fizetett le bennünket.

Egy biztos, a spanyol futball történetének legizgalmasabb záró fordulóját rendezik meg vasárnap. Ám azt, hogy Real Madrid, a Barcelona vagy éppen a Sevilla azért ünnepelhet majd a végén, mert a legjobb volt az idényben, vagy esetleg azért, mert több pénzt ajánlott riválisa ellenfelének, mint vetélytársa, valószínűleg sohasem tudjuk meg…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik