Robban a doppingbomba?

VOLESZÁK GÁBORVOLESZÁK GÁBOR
Vágólapra másolva!
2007.06.14. 23:31
Címkék
Németországban az elmúlt húsz évben a futballszövetség (DFB) kínosan ügyelt , hogy a játéktól távol tartsa a doppingot. Peter Neururer munka nélküli edző nyilatkozata ennek ellentmond. A szakember szerint a Bundesliga első és másodosztályában szereplő futballisták fele a kilencvenes évek elején tiltott szereket használt.

Lavina kerekedhet Peter Neururer, a jelenleg csapat nélküli (ám tavaly nyáron még a Huszti Szabolcsot soraiban tudó Hannover kispadján dolgozó) edző nyilatkozatából. Az 52 éves szakember a Sport Bild című német lapban elismerte:

„Tudom, annak idején Captagont szedtek a játékosok. Egyszerűen meg voltak érte őrülve.”

A Captagon élénkítő stimulálószer, és szerepel a doppinglistán.

Nem a szakember az első, aki a Németországban korábban tabunak számító doppingtémáról beszélt. Jens Lehmann, az Arsenal 37 éves kapusa korábban már pedzegette a dolgot, amikor visszaemlékezett a kilencvenes évek elejére: „Néhányan Captagont szedtek, hogy játszani tudjanak…”

Az elejtett félmondat süket fülekre talált.

Most azonban, hogy Peter Neururer – aki az 1989–1990-es idényben a másodosztályú Schalkénál edzősködött (és a pályája kezdetén lévő 18 éves Jens Lehmann trénere volt) – igazolta korábbi kapusának szavait, és részletekkel is szolgált.

„Aki szedte a szert, annak még a szeme is rosszul állt – ecsetelte Neururer, miről ismerszik meg a Captagont használó. – A labdarúgó sohasem fáradt el, és gyakran agresszíven viselkedett.”

A szakember szerint a nyolcvanas évek végén, a kilencvenes évek elején a labdarúgók fele érintett volt a doppingolásban – még válogatott játékosok is.

A német Bild című lap munkatársa, Otto Greitner érdeklődésünkre elárulta, ennek a doppingügynek egyelőre nagyobb a füstje, mint a lángja.

„A kerékpározók miatt felkapott téma a dopping – ismerte el az újságíró. – Peter Neururert megkérdezték, ő meg elmondta, amit tud. Nem mondott hazugságokat, de ami megjelent, nem rengeti meg alapjaiban a játék tisztaságába vetett hitünket. A Captagon a kor divatdrogja volt. Még a gimnazisták is szedték, mert jobban tudtak tőle koncentrálni. A szövetség megkérte az edzőt, adja le írásos jelentését a bizonyítékokkal. A tréner jelezte: neveket akkor sem említ meg, így pedig lassan feledésbe merül az ügy…”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik