Híressé tette a vb-gól

SZ. NAGY TAMÁSSZ. NAGY TAMÁS
Vágólapra másolva!
2007.06.12. 13:03
Címkék
Philipp Lahm 23 esztendősen klubja, a Bayern München és a német válogatott alapembere, viselkedése mégis szerénységről, visszafogottságról árulkodik. A La Mangában rendezett adidas Finale ifjúsági futballtornán kissé rutintalanul, de örömmel válaszolt az újságírói kérdésekre, majd úgy eltűnt az aláírásokat gyűjtő tizenéves fiatalok gyűrűjében, hogy a feje búbja sem látszott ki.

Amire talán minden fut ballkedvelő emlékszik: a kétezer-hatos világbajnokságon ön lőtte az első gólt. Mennyiben változtatta meg a jobblábas bomba az életét?Amire talán minden fut ballkedvelő emlékszik: a kétezer-hatos világbajnokságon ön lőtte az első gólt. Mennyiben változtatta meg a jobblábas bomba az életét?

Nem mondanám, hogy alapjaiban rengette volna meg az életemet, az viszont tény, hogy többen ismernek, az utcán is odajönnek hozzám az emberek – felelte mosolyogva Philipp Lahm.

Mégis, milyen érzés volt, amikor a Costa Rica elleni nyitó meccs hatodik percében a bal felső sarokba vágódott a labda?

Fantasztikus! Feldobott, hogy ilyen korán megszereztük a vezetést, annak pedig különösen örültem, hogy én voltam eredményes, hiszen bevallhatom, elég ritkán szerzek gólt tétmérkőzésen.

A 2006–2007-es szezonban nagyon nem ment a Bayern Münchennek, csak negyedik lett a bajnokságban – így pedig a Bajnokok Ligája-szereplés is elúszott. Milyen célokat tűztek ki a klubnál a nyáron kezdődő idényben?

Természetesen csak a sikerek nyújthatnak kárpótlást a gyenge évadért, úgyhogy meg kell nyernünk a bajnokságot, a Német Kupát és az UEFA-kupát is!

A német válogatott viszont menetel a kétezernyolcas Európa-bajnoki selejtezősorozat D-csoportjában.

Így van, a San Marinó-i és a szlovák válogatott elleni győzelmek nyugalmat kölcsönöztek. Nem szeretném elkiabálni, de úgy érzem, kezünkben van a továbbjutás.

És ki lesz a második a csoportban?

Szerintem a csehek.

Jobblábasként a bal oldalon játszik a Bayern Münchenben, a válogatottban azonban visszatért a jobb oldalra a világbajnokság után. Hogyan lehet így jó teljesítményt nyújtani?

– Már kezdem megszokni, hogy a klubomban a bal oldalon játszom, a nemzeti csapatban viszont Joachim Löw szövetségi kapitány átvezényelt a jobb oldalra. Elég nagy a különbség a két pozíció között, de úgy érzem, mindkét poszton jó teljesítményre vagyok képes.

Véletlenül sem szeretnénk udvariatlanok lenni, de ilyen testalkattal, százhetven centivel és hatvankét kilogrammal nem feltétlenül az jut eszünkbe, hogy ön világszerte elismert futballista. Fiatalabb korában nem mondták, hogy ne is álmodozzon profi karrierről?

Szerencsére nem mondta senki, inkább mindenki bátorított: küzdjek, hogy elérjem a célom.

Milyen jó, hogy nem adta fel, hiszen huszonhárom évesen már harmicnégyszeres válogatott. Veszélyben Lothar Matthäus százötven meccses rekordja?

Ó, egyáltalán nem a csúcs a fontos. A lényeg, hogy szeretnék minél többször futballozni a Nationalmannschaftban. Remélem, nem jön közbe semmi, ami ezt megakadályozhatná.

Mi a véleménye az ifjú futballistáknak szervezett adidas Finale rendezvényről?

Nagyszerű ötletnek tartom, hatalmas élmény lehet a fiataloknak. Sajnos nekem nem volt ilyen lehetőségem – bárcsak lett volna…

Most pedig sok fiatalnak ön a példaképe. Ki volt az, akire ön is felnézett ifjú korában?

A nyolcvanas évek klasszis támadója, Pierre Littbarski.

Ha már a P betűs neveknél tartunk. Jól tudjuk, hogy – Paolo Maldini után szabadon – Paolónak becézik?

Cseppnyi túlzás, hogy Paolo lenne a becenevem, de tény, a korábbi szövetségi kapitány, Jürgen Klinsmann végig így szólított a világbajnokság alatt, hogy így is motiváljon.

Lehet, furcsa kérdés: mit csinálna, ha nem futballozna?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik