Újabb római érmek

ORLAY ZOLTÁNORLAY ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2007.06.10. 23:36
Címkék
Rómában a 45. Trofeo Sette Collin Molnár Ákos és Hosszú Katinka ezüst-, Jakabos Zsuzsanna és Verrasztó Evelyn bronzérmet nyert vasárnap.

Időrendi sorrendben haladva a 200 méteres női hátúszással kell kezdeni, ahol a négyes pálya jutott Rómában Verrasztó Evelynnek, két oldalán félelmetes ellenfelekkel. Az amerikai Margaret Hoelzer tempózott az ötösön, ő olyan idővel nyerte meg a márciusi világbajnokságot, amelynél jobbat csupán Egerszegi Krisztina úszott a kilencvenes évek elején. A hármason pedig az olaszok üdvöskéje, a vb-t betegsége miatt kihagyó Alessia Filippi szelte a habokat. A korábban rendszeresen a fordulókkal bajlódó magyar lány feltűnően fejlődött ebben a műfajban, így nem okozott különösebb meglepetést, hogy a két nagyágyú mögött harmadikként csapott a célba élete legjobbjához közeli időeredménnyel (2:12.68, olimpiai A-szint), inkább arra kapták fel a fejüket a nézők, hogy a világbajnokot simán lehajrázta Filippi, amiért hatalmas ünneplésben részesítette őt a római publikum.

Molnár Ákos is jelezte, hogy remek a formája, 200 méter mellen legyőzte a görög Romanosz Alifantiszt, s az olasz Paolo Bossini mögött a második helyen ért célba (2:14.46), szintén közel járva egyéni legjobbjához. Szombati remeklését 400 méter vegyesen nem tudta megismételni Verrasztó Dávid, 1500 méter gyorson csak a táv feléig tartotta az élen álló trió egyébként sem túl gyors tempóját, végül országos csúcsától nyolc másodperccel elmaradva ötödikként csapott a célba.

Magyar szempontból a 200 méter vegyes döntője ígérkezett a legizgalmasabbnak, a középső három pályán Jakabos Zsuzsannával, Hosszú Katinkával és Verrasztó Evelynnel. A legjobban a hetesen az ausztrál Stephanie Rice kezdett, 150 méternél jó egy testhossz előnynyel vezetett. A mieink közül a jellemzően jól hajrázó Hosszú eredt a nyomába, s úgy tűnt, a 400 méteres távhoz hasonlóan ismét megveri, ám az utolsó méterekre elfogyott a lendülete, elsőként az ausztrál érintette meg a falat az egyéni csúcsot úszó Hosszú Katinka (2:14.64) és Jakabos (2:16.15) előtt.

A magyar mini úszócsapat tehát egy arany-, három ezüstés három bronzéremmel, valamint öt olimpiai A-szintes időeredménnyel térhet haza a világbajnokság utáni első jelentősebb erőfelmérőről. Folytatás egy hét múlva Zágrábban, ahol már Cseh László is vízbe veti magát, míg Monacóban Boulsevicz Beatrix áll rajtkőre.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik