Nagy botrány volt északon

VOLESZÁK GÁBORVOLESZÁK GÁBOR
Vágólapra másolva!
2007.06.04. 10:33
Címkék
Botrányos véget ért a Dánia–Svédország Eb-selejtező: 3–3-as állásnál, a 89. percben egy feldühödött hazai szurkoló megtámadta a mérkőzés német játékvezetőjét, Herbert Fandelt, aki félbeszakította az összecsapást. Bár az Európai Labdarúgó-szövetség még vizsgálódik, a dánokra súlyos büntetés vár, az eset pedig az egyre elhatalmasodó erőszak veszélyére figyelmeztet.

A Dánia–Svédország selejtező hihetetlen fordulatokat hozott, hiszen a vendégcsapat a 26. percben már 3–0-ra vezetett, ám a hazaiak ledolgozták hátrányukat. A találkozó mégsem ezért marad emlékezetes.

Egy perccel a lefújás előtt olyan jeleneteknek lehettünk szemtanúi, amelyek nemhogy futballpályára, de máshová sem valók. A dán középpályás, Christian Poulsen ököllel gyomorszájon vágta ellenfelét, Markus Rosenberget, aki a földre rogyott.

Bár a német játékvezető, Herbert Fandel nem látta (nem is láthatta, hiszen a közelben sem volt) az esetet, asszisztense jelzésére, rövid diskurzust követően piros lapot mutatott fel a magáról megfeledkező dánnak, és büntetőt ítélt a vendégcsapatnak.

Mivel a hazai nézők többsége sem látta, mi történt, úgy érezték, a bíró meg akarja őket fosztani az egy ponttól. Ekkor gondolhatta úgy egy dán huligán, hogy neki a tettek mezejére kell lépnie.

Átküzdötte magát a korlátokon, majd a pályán termett, hogy futtából egy jól irányzott ütéssel elégtételt vegyen a játékvezetőn. Herbert Fandel szerencséje, hogy a dán játékosok a segítségére siettek, így „csak” a nyakára kapott egyet. Amikor látta, hogy további két néző is számon kérné rajta ítéletét, félbeszakította a mérkőzést. A 29 éves tettest őrizetbe vették, s a bírósági meghallgatáson azt mondta: annyira részeg volt, hogy nem emlékszik a történet részleteire. Lesz ideje összerakni a mozaikokat, ugyanis három hónapos börtönbüntetés vár rá. A mérkőzés eredménye kapcsán egyelőre nem született döntés, az európai szövetség fegyelmi bizottsága minden részletet alaposan kivizsgálna. A találkozót 3–0-s gólkülönbséggel valószínűleg a svédeknek ítélik, a dán szövetség súlyos pénzbüntetésre számíthat. Nem zárható ki, hogy Dánia válogatottja a törökök sorsára jut, és külföldön, nézők nélkül kell lejátszania hátralévő hazai selejtezőit. Ráadásul harminckét szurkoló a meccs után randalírozással és verekedéssel múlatta idejét, így ők is az őrszobán kötöttek ki.

A találkozón főszereplővé előlépő játékvezető, Herbert Fandel – bár kemény fából faragták – megviselten elevenítette fel a történteket.

„Nem láttam a támadómat, olyan szektorból érkezett, amelyet a problémásabbak közé soroltunk – mondta a bíró. – Az eset meglepett, hihetetlen, hogy egy elmebajos ott teremhetett előttem ilyen kiemelt mérkőzésen. Ott, abban a pillanatban sokkolva éreztem magam, de amikor összeszedtem a gondolataimat, tudtam: félbe kell szakítanom a mérkőzést… Csak így adhattam a játékosok és a nézők tudtára, sehol sincs helye az erőszaknak.”

A bíró akkor sem habozott, amikor megkérdezték, szerinte ki a felelős, hogy az eset megtörténhetett.

„Christian Poulsen magatartása váltotta ki a támadást – szögezte le Herbert Fandel. – Nem tudom megérteni, miként cselekedhet így egy rutinos labdarúgó. Az ilyen brutális játékosoknak, mint Christian Poulsen, világossá kell tennünk, hogy viselkedésükkel nemkívánatos személyek.”

Az UEFA-kupa-győztes Sevilla dán labdarúgójának nem ez volt az első húzása. Korábban is sok panasz volt rá alattomos szabálytalanságai és provokációi miatt. Emlékezetes: a 2004-es Eb-n addig hergelte Francesco Tottit, amíg a sértett olasz arcul nem köpte.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik