Ismét feltűnt egy Riise

BENKŐ GÁBORBENKŐ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2007.06.04. 10:33
Címkék
Hengerelt a norvég válogatott Oslóban, 4–0-ra győzte le Máltát. A magyarok szerdai ellenfelének legújabb felfedezettje a Liverpoolban játszó John Arne Riise öccse, Björn Helge Riise, aki szombat este három gólpasszt adott.

A magyar válogatott következő ellenfele, Norvégia is pályára lépett a szombati Európa-bajnoki selejtezőkön. Age Hareide csapata Oslóban 4–0-ra legyőzte Máltát, ezzel három pontra megközelítette a pillanatnyi csoportmásodik Törökországot, és ez a siker bizonyára megerősíti posztján a szövetségi kapitányt. Igaz, ehhez az is szükséges, hogy a norvégok szerdán ellenünk is megszerezzék a három pontot. A Norvég Labdarúgó-szövetség elnöke ultimátumot adott Age Hareidének, mely szerint csak akkor maradhat a kispadon, ha Málta és Magyarország ellen begyűjti a maximálisan megszerezhető hat pontot.

Márpedig ez pluszmotivációt jelenthet a szakembert kedvelő válogatott játékosoknak, s ellenünk is kettőzött erővel küzdenek majd. Maradjunk annyiban: számunkra ez nem túl kedvező előjel.

Ami a Norvégia–Málta találkozót illeti, az északi csapat az első húsz percben nem igazán kapta el a ritmust (ekkor több hiba is jellemezte játékát), és a szünetig is csak egy gólt sikerült berámolnia a vendégek kapujába. A folytatásban azonban hengereltek a norvégok, rengeteg veszélyes támadást vezettek, főleg – figyelem, Várhidi Péter! – a jobb oldali vonal mellett. Itt futballozik a Lilleström középpályása, Björn Helge Riise, a liverpooli John Arne Riise öcscse, aki Málta ellen szerepelt másodszor a norvég válogatottban. A kisebbik Riise – Steffen Iversen és Jarl André Storbaek mellett – a mezőny legjobbja volt szombaton: bejátszotta az egész jobb oldalt, rengeteget futott, védekezett és támadott. Fivérével ellentétben az ő játékát nem a bombaerős távoli lövések jellemzik, viszont rendre nagy szerepet vállal az előkészítésben. Málta ellen három gólpassz fűződött a nevéhez, s emellett mintegy harmincszor(!) adott be a rá bízott területről. Felesleges hangsúlyozni, hogy semlegesítése nem mindennapi problémát jelenthet a Görögországban harmatosan teljesítő magyar csapat bal oldalának.

Ráadásul a norvég szövetség egyik megfigyelője ott ült Iráklióban a lelátón, s szorgosan jegyzetelte az információkat, így a kapitány nyilván tökéletesen tisztában lesz a magyar csapat gyenge pontjaival – középpályánk rendkívül gyatrán teljesítő, sebezhető bal oldala és a védelem esendőségével.

ásban lépett pályára, s vélhetően ellenünk is ez lesz a hadrendje

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik