Az utolsó pillanatban buktak el a törökök

VOLESZÁK GÁBORVOLESZÁK GÁBOR
Vágólapra másolva!
2007.06.03. 23:15
Címkék
Óriási meglepetésre a bosnyákok legyőzték a török válogatottat, mégpedig az utolsó pillanatokban szerzett góllal.

A törökök önbizalma határta lan: úgy tartják, a csoportban nekik van a legerősebb válogatottjuk. Derűlátásuk érthető, hiszen a Bosznia-Hercegovina elleni mérkőzés előtt az élen álltak a C-csoportban. Fatih Terim csapatának a győzelem azt jelentette volna, aligha akad izgulnivalója a továbbjutást illetően.

A szövetségi kapitány már a kerethirdetésnél bizonyította, nem szívbajos edző: bátran meghívott fiatal, utánpótlás-válogatott játékosokat is, jóllehet kedden Dortmundban Brazília ellen lép pályára a gárda.

A keddi „futballtanfolyamon” azonban aligha akad majd tanulnivalója a török válogatottba szombaton visszatérő kapusnak, Rüstünek. A 34 éves rutinos játékos sokat megélt már, hat hónapig húzódó térdsérülése után visszaverekedte magát a gárdába, és a bosnyákok ellen 114. alkalommal énekelhette a himnuszt a pályán.

Pedig sokáig úgy tűnt, a Fenerbahce kapusának csapattársa és egyben riválisa, Volkan Demirel állhat majd a kapuban, ám ezúttal még a keretbe sem kapott meghívót. Ez azért furcsa, mert bár az első három selejtezőn (Málta, Magyarország és Moldova ellen) még Rüstü védett (hibátlanul), legutóbb, Görögország és Norvégia ellen a 25 éves Volkan Demirel kapott lehetőséget, jelezvén: valóban eljött a fiatalítás ideje. Lehet, túl korán, ugyanis a Fatih Terim vezette nemzeti csapat ekkor három gólt is kapott – bár veretlensége nem szakadt meg.

Volkan Demirel most mégis kiszorult a keretből, és Rüstüvel vívott párharcának egyelőre ő a vesztese. Annak idején, amikor elfogadta a Fenerbahce ajánlatát, a tapasztaltabb (és ismertebb) Rüstü mögött alig jutott játéklehetőséghez, amikor vetélytársa 2002-ben a Barcelonához igazolt, a nagy bizonyítás helyett törött orrcsontját kezeltethette (s hogy hadilábon áll a szerencsével, bizonyítja: egy Galatasaray elleni győzelem után akkor sérült meg, amikor mezét az ünneplő Fener-szurkolók közé akarta hajítani).

Ahogy a kapus pályafutása, a török csapat játéka is akadozott szombaton, mert nagy önbizalom ide vagy oda, a bosnyákok két esetben is vert helyzetből álltak fel, bizonyítva, ők is remekül tudnak küzdeni, és immár Rüstü sem mondhatja már el magáról, hogy nem kapott gólt a selejtezőkön.

Sőt egyenesen hármat kapott, hiszen a bosnyákok az utolsó pillanatban megnyerték a meccset. Most sajnálhatják csak igazán, hogy a magyar válogatott ellen tavaly 3–1-es vereséget szenvedtek…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik