Na, milyen lesz Afrika?

SZ. NAGY TAMÁSSZ. NAGY TAMÁS
Vágólapra másolva!
2007.05.29. 23:03
Címkék
Alig több mint ezer nap, és útjára indul a labda a 2010-es labdarúgó-világbajnokságon, Dél-Afrikában. Vagy máshol? Egyelőre nem tudni. Az afrikai országban mindenki fogadkozik, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) még türelmesnek mutatkozik, de a kulisszák mögött már készül a B-verzió. A szerdán kezdődő FIFA-kongresszus után talán okosabbak leszünk.

A politikai töltetű döntések nek mindig az a hátulütőjük, hogy kockázatokkal és mellékhatásokkal járnak.

Márpedig kétség sem férhet hozzá, hogy politikai döntés született, amikor a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség által bevezetett rotációs rendszer alapján – egyáltalán nem érdemtelenül – az ilyen tekintetben még szűz fekete kontinens kapta meg a 2010-es világbajnokság rendezési jogát. Amikor Dél-Afrika 2004. május 15-én révbe ért, gyaníthatóan mindenki megnyugodott, a földrész zászlóshajója képes lesz gördülékenyen megrendezni a tornát.

Két évvel a döntés után azonban felerősödtek a hangok, hogy talán még sincs minden rendben az előkészületekkel. 2006 októberében Sepp Blatter FIFA-elnök viszont határozottan kiállt a délafrikai rendezés mellett.

„Az A-, a B- és a C-terv is az, hogy Dél-Afrika rendezi meg a 2010-es világbajnokságot!” –zengte a nagy hatalmú sportvezető, de az év elején kénytelen volt bejelenteni, az afrikai ország szerepvállalásától független terv is készül.

„Lesz vészforgatókönyvünk a torna lebonyolítására, de kizárólag akkor használjuk fel, ha netán valamilyen természeti csapás sújtaná Dél-Afrikát, vagy radikálisan változna a helyiek hozzáállása a futballhoz, és megutálnák a sportágat” – mondta a ravasz svájci,

majd gyorsan hozzátette: a 2006-os németországi seregszemle kapcsán is készültek póttervvel.

Persze aki egy kicsit is ismeri a (sport)diplomácia világát, tudja, a háttérben már gőzerővel dolgoznak a blama elkerülésén, hogy ha Dél-Afrika mégsem tudna felkészülni, legyen, aki beugorjon. A pletykák szerint ez Anglia, Japán, Mexikó, Spanyolország, az Egyesült Államok vagy Ausztrália lehet, sőt esetleg Németország duplázhat.

De ne foglalkozzunk a pletykákkal, nézzük a tényeket! Miért lehet gondban Afrika gazdaságilag legfejlettebb állama? Például azért, mert igencsak elszámolta magát. Kiderült, a létesítmények építésére és felújítására 2004-ben tervezett 300 millió dollár (55.5 milliárd forint) semmire sem lesz elég, manapság már ennek több mint háromszorosával, egymilliárd dollár (185 milliárd forint) fölötti összeggel kalkulálnak, és ebben még nincsenek benne a közlekedés javítására, a szállodakapacitás bővítésére, valamint az egyéb fejlesztésekre elengedhetetlenül szükséges pénzek.

És bár a kezdeti alultervezés minden nagy sportesemény velejárója, Dél-Afrikában ennél nagyobb a baj, ugyanis az infrastruktúra lerobbant állapotban van. A tíz kijelölt város felében új stadiont kell építeni, ennek időigénye harminc hónap, de csak tavaly októberben kezdődtek el a munkák. A többi helyen a meglévő arénákat újítják fel, elvileg 2008 decemberére fejezik bea rekonstrukciót. Hogy nem stimmel minden, azt Jabu Moleki dél-afrikai pénzügyminiszter-helyettes is jelezte.

„Kevés a jól képzett szakember, és építőanyagból sem áll mindenhol annyi rendelkezésre, amennyire szükség lenne, ettől függetlenül mindennel idejében elkészülünk” – így a politikus. A részleteket a helyi illetékesek a szerdán kezdődő FIFA-kongresszuson ismertethetik.

Bár a vb-törvény már tavaly megszületett, belpolitikai viták kísérik a grandiózus esemény előkészületeit, egyes helyi erők szerint a nyomortelepek mellett felhúzott hipermodern stadionok nem feltétlenül szolgálják a társadalom lecsúszott rétegeinek felemelkedését.

Nem túl bizalomgerjesztő az ország közbiztonsága és közegészségügyi állapota sem (lásd keretes írásunkat), éppen emiatt az angol szövetség azt tervezi, hogy nem is Dél-Afrikában, hanem a szomszédos Botswanában rendezi be a válogatott „támaszpontját”, a németek pedig korábbi gyarmatukra, Namíbiába települnének a nagy esemény idejére. Ehhez a FIFA engedélye is szükséges, mert olyan még nem fordult elő, hogy a rendező országon, országokon kívül táborozott volna egy-egy válogatott.

Készen lesznek-e idejében a stadionok? El tudják-e helyezni biztonságosan a csapatokat, valamint a több millió szurkolót? Fel tudják-e számolni a nyomortelepeket?

Megannyi megválaszolatlan kérdés, az idő pedig rövid.

Athén szelleme kísért, kezdődhet a 2004-es olimpia előtt már tapasztalt kapkodás. De véleményünk szerint Dél-Afrika megembereli magát, és végül hasonlóan jó házigazda lesz, mint a görög főváros.

A FIFA potentátjai pedig a 2010-es döntő után dúdolhatják majd hazafelé a repülőn: „Óóóóó, mesebeli Afrika!”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik