Rossz kezekben a tehetség

KEMÉNY KRISTÓFKEMÉNY KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2007.05.09. 23:36
Címkék
Várhidi Péter szövetségi kapitány, aki egyben az U19-es válogatott edzője is, nem jelölte az írországi Eb-selejtezőtornára utazó keretébe Dudás Ádámot, mondván, a játékos meccshiányban szenved (korábbi cikkeinkben éppen azt feszegettük, hogy gazdag lehet a magyar futball, ha az ifi Európa-válogatott tehetség nem fér be a kiesés ellen harcoló ETO-ba…). A győriek szerint azonban nem ez a valós oka a futballista kihagyásának, és állítják: ők nem hátráltatják a fiatal labdarúgó fejlődését.

Tudják, hogy hatalmas tehetség, mégis akadályozzák a fejlődésben? Később jó pénzért külföldre akarják eladni, mégsem biztosítanak neki rendszeres játéklehetőséget? Büszkék, hogy rendre meghívást kap a korosztályos nemzeti együttesekbe és arra, hogy már az U18as Európa-válogatottban is bemutatkozott, mégis hátráltatják a karrierjét? Bár a napokban megjelent cikkünk után többen úgy vélekednek, hogy ezeket a kérdéseket joggal szegezhetjük a Győri ETO vezetőségének, Klement Tibor ügyvezető igazgató szerint mindez óriási tévedés, s hiba lenne így gondolkodni Dudás Ádám esete kapcsán. Sőt szerinte ők mindent megtesznek annak érdekében, hogy a fiatal játékos fejlődése töretlen legyen. Hétfőn azonban kiderült, Dudás Ádám nem utazik Írországba az U19-es válogatott Eb-selejtezőtornára – Várhidi Péter azzal indolkolta döntését, hogy a labdarúgó kevés mérkőzésen kap játéklehetőséget az ETO-ban.

Adódik tehát a kérdés: nem a Győr az oka, hogy a futballistára nem számít a szövetségi edző?

„Ez mellébeszélés a kapitány részéről – mondta Klement Tibor. – A szlovákok elleni visszavágót követően már tudtuk, hogy Dudás Ádám magaviselete az oka a kimaradásának, mert a mérkőzésen elfogadhatatlanul viselkedett, és ez szemet szúrt a találkozót megtekintő Kisteleki István elnök úrnak, aki a szünetben figyelmeztette a játékost: ha nem változtat a stílusán, nem lesz többet válogatott… Azt pedig igazságtalanság állítani, hogy Dudás Ádám nem kap elég lehetőséget a Győrben. Nézze, mi mindenben a játékos mellett álltunk, s állunk is a jövőben: ha próbajátékra akart menni, elengedtük, ha a válogatott összetartásra volt hivatalos, mehetett, ám a sok utazás miatt rengeteget volt távol. A klub számára nagyon fontosak a fiatalok, ha megnézi, az első csapat keretében összesen tizenegy utánpótláskorú játékos szerepel.”

Dudás Ádámra azonban mindig nagyobb figyelmet fordított a vezetőség, mint a társaira. Amellett, hogy a futballista-pályafutását is megpróbálta eredményesen egyengetni a klub, a tanulmányaiban is a segítségére volt – ha kellett, az egyesület saját pénzén fogadott magántanárt mellé, hogy sikeresen teljesítse a vizsgáit. Hogy megérte-e, azt nem tudni, hiszen Dudás Ádám tavaly évet ismételt...

„Kicsit a szülők is felelősek a helyzetért, a gyerek jelenlegi állapotáért

– folytatta az ügyvezető. – Rendre a hátunk

mögött szerződtek különféle menedzserekkel, aztán pedig minket kértek meg, hogy mentsük ki őket a megállapodásból. De még sorolhatnám, miben és mennyit tettünk a családért, s ennek ellenére most úgy néz ki, mintha a Győr akadályozná a gyerek fejlődését. Hihetetlen! Javasoltuk Ádámnak, hogy beszéljen Csernus Imre doktorral, ám egyik korábbi találkozásuk után a szülők kérték, ne engedjük a pszichiáter közelébe, mert szerintük a találkozás ront a srác teljesítményén. Egy tinédzserkorú fiút könnyen lehet befolyásolni, és sajnos az elmúlt évek azt bizonyították, hogy mentálisan Ádám nem jó irányba halad…”

Most akkor tényleg a Győr a felelős, hogy Dudás Ádám kimaradt a U19-es válogatott keretéből? Várhidi Péter valóban azért hagyta ki a játékost, mert kevesebbet szerepel az ETO-ban? A feladat mindenesetre adva van: nem szabad hagyni, hogy a magyar labdarúgás egyik legnagyobb ígérete elkallódjon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik