Minden idők legjobbja

ORLAY ZOLTÁNORLAY ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2007.04.04. 23:29
Címkék
Michael Phelpsről már a világbajnokság előtt is tekintélyes szakemberek állították, hogy minden idők legnagyobb úszója. Ha esetleg akadtak kétkedők, a klasszis a melbourne-i vb nyolc napja alatt meggyőzte őket.

Földönkívüli. Ezzel a jelzővel illették a világbajnokságról tudósítók. Joggal. A legdrágább svájci óramű pontosságával és megbízhatóságával szállította az előre eltervezett győzelmeket. No és az időeredmények… Nehéz kiválasztani a megfelelő jelzőt. Eleinte a „káprázatos”, „parádés”, „fantasztikus” jutott az ember eszébe, ám ahogy sorjáztak tovább a világrekordok, úgy nyert teret a fejekben a „döbbenetes” minősítés a „hihetetlennel” együtt.

A legnagyobb káprázatot talán a harmadik napra kiírt 200 méteres gyorsúszás okozta. Nota bene, mérföldkő még Phelps pályafutásában is. Egyrészt legyőzte a 2000-es olimpiai bajnok holland Pieter van den Hoogenbandot, másrészt megjavította az ausztrál Ian Thorpe megdönthetetlennek tartott világrekordját. A pillangó és a vegyes után tehát a harmadik úszásnemben is világbajnok és világcsúcstartó lett, ekkora bravúrt még a legendás Mark Spitz sem mondhat magáénak. Míg gyorson a világcsúcs ténye okozta a szenzációt, addig a hagyományos számaiban (200 pillangó, 400 vegyes) a rekord mértéke. Pillangón 1:52.09-et repesztett, azaz majdnem 2 másodpercet javított saját rekordján, ami eleve parádés. A japán Jamamoto Takasinak, aki Phelps mögött áll a szám örökranglistáján, 2.5 másodperccel gyengébb a legjobbja.

Hasonló a helyzet a hosszabb vegyes úszó számban. Itt több mint két másodperccel sebesebben szelte a habokat, mint korábban valaha, ami az jelenti, hogy a másodhegedűs Cseh László egyéni legjobbjánál 3.5 másodperccel tud jobbat. Ez cirka 5 testhossz.

Melbourne-i produkciójával immár ő a legeredményesebb világbajnoki éremgyűjtő, mind az aranyérmek (17), mind az összes begyűjtött érem (20) tekintetében. Hússzor döntött világcsúcsot – az egyéni számokban (a vonatkozó örökranglistán 26 világcsúccsal Spitz az éllovas). Találgatni is nehéz, meddig faraghat még az időeredményekből. Mindenesetre edzője, Bob Bowman annak idején, amikor még 1:55 körüli időket úszott, azt mondta: egyszer áttörheti az 1:50-es határt 200 pillangón…

Nos, öles léptekkel halad efelé.

Hogy mi a Phelps-titok? Konkrétum nincs. Nyilvánvaló, hogy delfin lábtempójához és fordulóihoz hasonlót senki sem tud, tüdőkapacitásáról annyit elég megjegyezni, hogy a vb záró napján a 400 vegyes döntőjében az utolsó 15 métert egy levegővétellel úszta le.

„A rengeteg edzés” – mondja a titkot firtató kérdésre.

„Edzés közben nagyon sok időt tölt víz alatt, így nem hallja, amit mondok, és én sem hallom őt. Eddig bevált” – csalja el a választ Bowman.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik