Otto „Réhaklész” már nem hős

VOLESZÁK GÁBORVOLESZÁK GÁBOR
Vágólapra másolva!
2007.03.27. 15:46
Címkék

„Ó-ó, Otto!” – szörnyülködik a német sajtó Otto Rehhagel, az Eb-győztes görög válogatott szövetségi kapitánya miatt. A szakember ismét a céltábla közepébe került, miután szombaton Görögország vereséget szenvedett a legnagyobb rivális Törökországtól. A végeredmény 1–4, a következmény: népharag. És nem csupán a hazai blama miatt, hanem mert a csapat egy nappal az ország nemzeti ünnepe előtt kapott ki, s éppen a törököktől. Március 25-én Görögországban ugyanis azt ünneplik, hogy 1821-ben kezdődött a nemzeti forradalom az Oszmán Birodalomtól való függetlenség kivívásáért… A hellének így duplán keserű szájízzel vették tudomásul szombati vereségüket, Otto Rehhagel („becenevén” Réhaklész, a görög mitológiai hős, Héraklész nyomán) pedig kínos helyzetbe került. Úgy tetszik, eljárt felette az idő Görögországban. Emlékezhetünk, 2004-ben a görög nép még pajzsra emelte a szakembert a portugáliai Eb-diadal után, ám csorbíthatatlannak hitt tekintélyét kikezdte az idő. A sajtó már tavaly októberben rászállt a nehéz természetű mesterre, és válogatási elvei miatt kritizálta munkásságát (olyannyira, hogy a felbőszült edző kijelentette, ha úgyis mindent jobban tudnak nála, állítsák össze a válogatottat az újságírók).

„Otto Rehhagel Mercedesét ki kell vonni a forgalomból” – írta a Sporttime című lap, utalva a szakember származására. Úgy gondolják, a német nem garancia a fejlődésre. Bizonyítékként azt hozzák fel ellene, hogy a törökök elleni mérkőzésen nyolc olyan játékos lépett pályára, aki 2004-ben az Eb-döntőn a kezdő csapatban kapott helyet. Bár a győztes csapaton ne változtass elv követése érthető, ezek a labdarúgók jóindulattal sem nevezhetők fiatalnak (győztesnek pedig csak hellyel-közzel), s egyre többet hibáznak. Mivel a közvélemény úgy gondolja, a német szakember ódzkodik az újak beépítésétől, már a politika is véleményt nyilvánított. Görögország munkaügyi minisztere a televízió nyilvánossága előtt sopánkodott: „Van egy

edzőnk, aki elég sok pénzt keres, hogy aztán nyugdíjasegyletet küldjön a pályára…”

Otto Rehhagel a kritikák ellenére nem hátrál, kitart kedvencei mellett még akkor is, ha egyszer már bukott velük, amikor Európa-bajnokként nem tudta kivezetni válogatottját a tavalyi németországi vb-re.

„Fogd a cuccaidat, és távozz!” – szól a média ítélete. Bár Otto Rehhagelben állítólag felvetődött a távozás gondolata, szerdán a csoport eddigi meglepetéscsapata, Málta ellen bizonyítani szeretne. A görög szövetség elnöke, Vaszilisz Gagacisz erre azt mondta: „Ha nyerünk Málta ellen, minden el van felejtve.”

Egy azonban biztos: a dicsőséges görög napok máris eltűntek a feledés homályában…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik