Visszatért a mosoly

ORLAY ZOLTÁNORLAY ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2007.03.22. 11:08
Címkék
Március 25-én hajnali két óra körül dördül el először a startpisztoly a világbajnokság úszóversenyein. A kilenctagú magyar csapatot feltérképező sorozatunk második részében az első számú hazai pillangókisasszony, Boulsevicz Beatrix mellett a bajai Hosszú Katinkát és Verrasztó Evelynt mutatjuk be.

Boulsevicz Bea végig mosolygott az elutazása előtti napon a Komjádi uszodában. Noha első hallásra semmi különleges sincs az iménti állításban, hiszen miért is ne lenne jókedvű egy háromhetes ausztráliai utazásra készülő ifjú hölgy, kiváltképp, ha az illető a napfény és a tengerpart szerelmese. A legjobb magyar pillangózót azonban az elmúlt hónapokban nem éppen a felhőtlen jókedv jellemezte.

Úgy kezdődött, hogy a 2005. decemberi rövid pályás Ebgyőzelme után (200 m pillangó) a margitszigeti nagymedencés Eb-t elszúrta. Fél távig a világcsúcsrészidőn belül tempózott, a fergeteges nyitánynak azonban megitta a levét, a táv végére „elfogyott”, és hárman is lehajrázták. Ez a negyedik hely – tízezer szurkoló előtt – nagyon fájt. Edzője, Selmeci Attila alapos dorgálása után Bea fegyelmezetten, de a könnyeivel küszködve válaszolt az újságírói kérdésekre. Ám nem sokat késett az újabb csapás: Selmeci Attilát kipaterolták a BVSC-ből. Másfél hónapig a klubkeresés bizonytalansága közepette edzettek, már-már az is megfordult Bea fejében, hogy kihagyja a decemberi rövid pályás Eb-t. Végül a kötelességtudat felülkerekedett, és Helsinkiben véghezvitte, amit vártak tőle: Otylia Jedrzejczak mögött megszerezte az ezüstérmet. Hosszú idő után újra jókedvűnek lászott, még ha ez csupán egy-egy halvány mosoly formájában mutatkozott is meg.

S amikor már mindenki hátradőlhetett, megnyugodva, hogy Bea fejlődése sínen van, közbejött egy betegség. Február elején egy hétig nyomta az ágyat, s a világbajnokság előtti utolsó felkészülési versenyén olyan rossz időeredményt úszott, hogy újra lehervadt a mosoly az arcáról. Olyan elkeseredetten ült a Komjádi lelátóján, hogy akik látták, nem gondolták volna, három héttel később, a fűzfői edzőtábor után újra fülig ér a szája.

A titok? Elsőrangú edzésmunka, amiben sokat segítettek a Gyurta Dániellel való közös úszások – Dani ugyanis majdnem olyan gyors mellen, mint Bea pillangón, így egymást húzták a szinte véget nem érő edzéseken. A tábor végére Bea élete legjobb formáját mutatta, s ez kell neki, hogy a fejében minden a helyére kerüljön – no persze nem szabad megfeledkezni az ismert sportpszihológus, Budavári Ágota közreműködéséről sem.

Mi kell ahhoz, hogy Boulsevicz a világbajnokságról is derűsen térjen haza? Ketten vannak, akiket vélhetően nem ér utol, Jedrzejczak és a jelenlegi világcsúcstartó, az ausztrál Jessicah Shipper talán még legyőzhetetlen. A többiekkel azonban felveheti a versenyt, noha a cél az úszókra jellemzően szerény: az egyéni csúcs megdöntése.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik