Ez a Bayern tiszta Hollywood! (1.)

VOLESZÁK GÁBORVOLESZÁK GÁBOR
Vágólapra másolva!
2007.03.18. 23:56
Címkék
Amikor egy-egy gárda a Bajnokok Ligájában mérettetik meg (és ér el kiemelkedő eredményeket, illetve él meg keserű kudarcokat), azt hihetnénk: elég a játékosoknak tömött lelátók előtt kifutniuk a gyepre, és máris minden adva van a nem csupán izgalmas, hanem minden igényt kielégítő, egyben tízmilliókat szórakoztatni képes futballcirkuszhoz. Pedig nem csak az a fontos, hogy mi történik a porondon, néha sokkal izgalmasabb és nem utolsósorban lényegesebb események zajlanak a színfalak mögött – már jóval a főműsor előtt.

A profi klubok semmit sem bíznak a véletlenre! Sem időt, sem pedig pénzt nem sajnálnak az előkészületekre. Elmúltak azok az idők, amikor a győzelem csupán dicsőséget szült, manapság a futball, ezen belül a Bajnokok Ligája alapvetően üzlet, úgyhogy nem árt az alapos tervezés… Lapunk többször is hivatkozott már a Kicker című német sportmagazin írásaira, amely a téli értékelésében borúlátóan cikkezett a német futball minőségéről. Az újság szkeptikus írásainak egyik fő témája az FC Hollywoodnak „csúfolt” Bayern München együttese volt, amely címvédőként vágott neki a bajnokságnak, de gyorsan kiderült, hogy az ellenlábasok ezúttal nagyobb játékerőt képviselnek.

A csapat nemzetközi szereplése – minden vészjósló előrejelzés ellenére – mégis remekül sikerült: a Bayern előbb csoportelsőként továbbjutott a BL B-csoportjából (megelőzve az olasz bajnokságban sikert sikerre halmozó Internazionalét), majd a nyolcaddöntőben a Real Madridot ejtette ki. A tanulság: játszhat német csapat bármennyire is rosszul hazája bajnokságában, a nagyobb megméretésekre valahogy mindig összekapják magukat ezek a gárdák.

A BL negyeddöntőjében az AC Milan ellen készülő bajor egyesület médiakapcsolatokért és kommunikációért felelős részlegének igazgatóját, Markus Hörwicket kértük meg, mutassa be, mi zajlik a Bayern Münchennél a színfalak mögött.

„A sorsoláskor, vagyis abban a pillanatban, amikor kiderült, hogy az AC Milan lesz a soron következő ellenfelünk, megfigyelőink azonnal munkába álltak – kezdte Markus Hörwick. – Nem csupán egy-két emberről, hanem egész stábról van szó, amely felméri ellenfelünk játékát. Tagjai folyamatosan úton vannak, mindenhová követik a milánóiakat, hogy a lehető legrészletesebben beszámolhassanak a csapatról. A mérkőzéseket rögzítik, és DVD-lemezre kiírva összeállítják azokat a képsorokat, amelyekre később, a részletesebb analizáláskor szükség lehet. A lelátón ülve folyamatosan jegyzetelnek, elemzik ellenfelünk hadrendjét, a rivális erősségeit és gyengéit. Minden egyes játékosról külön tanulmányt készítenek: milyen stílusban játszik, hogyan viselkedik a pályán. Felvázolják a legfontosabb taktikai elemeket, például a szöglet- és szabadrúgásoknál ki hova és hogyan helyezkedik. Amikor végeznek a megfigyeléssel, az elkészült lemezeket és az írásos beszámolóikat, amelyek több száz oldalasak is lehetnek, átnyújtják a Bayern edzői stábjának.”

Mielőtt azt gondolnák, hogy a fent sorolt anyagokban kvázi benne foglaltatik a Bayern nyerő taktikája is, leszögezzük: kizárólag a csapat vezetőedzője, Ottmar Hitzfeld dönt arról, mit használ fel az elé tett paksamétából.

„A részletes áttekintést követően Ottmar Hitzfeld és segítői eldöntik, melyek azok a részek, amelyek ténylegesen használhatóak – mondta Markus Hörwick. – Kiválasztják, mely jeleneteket kell levetíteniük a játékosoknak, hogy aztán közösen vonják le a tanulságokat. Aztán az írásos anyag alapján kidolgozzák a taktikát, amelyet majd az edzéseken elsősorban a vezetőedző felügyeletével gyakorolnak a játékosok. Mivel a felelősség az övé, természetes, hogy a szakmai döntéseket ő hozza meg. Persze neki is elkél a segítség.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik