A kapus csatárerényei

SZ. NAGY TAMÁSSZ. NAGY TAMÁS
Vágólapra másolva!
2007.03.17. 19:13
Címkék
Csütörtökről péntekre virradó éjjel hősként ünnepelték a Sevilla szurkolói Andrés Palopot: az UEFA-kupa címvédőjének kapusa az utolsó percben remek fejessel mentette döntetlenre a Sahtar Doneck elleni idegenbeli nyolcaddöntő-visszavágót. A spanyol gárda aztán a hoszszabbításban kiharcolta a továbbjutást is, majd amikor a vérmesebb drukkerek délben ébredezni kezdtek, már az is ismert volt, hogy a Tottenham lesz a Sevilla következő ellenfele.

Úgy tűnik, Andrés Palop megma radt szerény embernek, pedig a Sevilla első számú kapusának lenne mivel büszkélkednie, elvégre egész szezonban kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt, és jelentős érdemei vannak abban, hogy csapata még három sorozatban is érdekelt. Az andalúz gárda a bajnokságban csak kevésbé jó gólkülönbsége miatt szorul a második helyre a Barcelona mögött, a Spanyol Kupában a negyeddöntő visszavágója vár rá jövő kedden a Betis ellen (igaz, egyszer, február 28-án már elkezdték a felek a találkozót, de mivel a Betis fanatikusai fejbe dobták az ellenfél mesterét, a bíró félbeszakította az összecsapást), és az UEFA-kupában is a negyeddöntő következhet.

A sorozatban mutatott megbízható teljesítmény persze nem igazán látványos, nem is ezekkel került a címlapokra a 33 esztendős kapus, hanem két olyan megmozdulásával, amellyel az egész világon kivívta a futballkedvelők tiszteletét.

Először két hete, a Primera División 25. fordulójának rangadóján alakított nagyot, amikor kivédte Ronaldinho tizenegyesét, a Sevilla pedig 2–1-re legyőzte a Barcelonát. Csütörtök este viszont még nagyobb teljesítményt vitt véghez a 2005-ben a rivális Valenciától érkező kapus. Gólt fejelt a rendes játékidő utolsó percében.

Történt, hogy a Sevilla az UEFAkupa nyolcaddöntőjének első mérkőzésén 2–2-es döntetlent ért el odahaza az ukrán Sahtar Doneck ellen. A visszavágó hajrájában egygólos hátrányban volt a spanyol csapat (1–2), ám a találkozó utolsó (94.) percében szöglethez jutott az ukrán kapu előtt.

Az ezt követő másodpercek eseményeit pedig idézze fel a krónikás helyett a mérkőzés hőse.

„Ahogy megláttam, hogy szögletet rúghatunk, elkezdtem futni az ellenfél kapuja felé – mesélte Andrés Palop. – Láttam, hogy

minden játékosunkat szorosan őrzik az ukrán védők, én viszont egyedül maradtam, és úgy cselekedtem, ahogy azt az edzésen a társaimtól szoktam látni. Fantasztikusan csavarodott a labda, egyből éreztem, hogy nem ugrik senki, csak én, úgyhogy ez gól lesz. Hihetetlen jó érzés kerített hatalmába, teljesen felpörögtem. Aztán pedig nem tudtam eldönteni, hogy ünnepeljek, vagy gyorsan visszazárjak a kapuba, végül az utóbbi mellett döntöttem.”

A kapus fejesével a Sevilla kiharcolta a hosszabbítást, amelyben aztán az uruguayi Ernesto Chevantón góljával megkímélte a címvédőt a kínos bukástól.

Andrés Palop a találkozót követő sajtótájékoztatón már nem a mennyekben, hanem otthon járt.

„A gólt a két gyermekemnek ajánlom. Nem áll könnyű hét a családom mögött, hiszen a kislányomat kórházba kellett szállítanunk. Igaz, nem szabad elfeledkeznem a többiekről sem, úgyhogy a feleségemnek, a szüleimnek és a nagymamámnak is ajánlom a találatot” – mondta mosolyogva és megkönnyebbülten a kapus.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik