Chambers új utakon

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2007.03.14. 00:29
Címkék

Kétéves eltiltása után tavaly nyáron tért vissza a versenyekre Dwain Chambers, a THG-botrányban elsőként lebukó vágtázó, ám úgy tűnik, mégis vége atléta-pályafutásának. A müncheni Európa-bajnokságon 100 méteren elsőként célba érő brit futó sportágat vált, a hamburgi amerikaifutball-klubhoz, a Sea Devilshez szerződött.

A megállapodás reményében Chambers a fedett pályás idényben már nem versenyzett, ehelyett csapatával a floridai Tampában edzőtáborozott. Döntésének több oka lehet. Egyrészt tudja, hogy soha többé nem indulhat olimpián, hiszen a Brit Olimpiai Bizottság olyan határozatot hozott, amely szerint doppingvétség miatt eltiltott sportolót nem nevez a játékokra, másrészt az atlétikába visszatérésének egyik feltétele az volt, hogy versenydíjaiból visszafizeti azoknak a viadaloknak a nyereményeit, amelyeken akkor indult, amikor már THG-t használt.

A THG-botrány 2003-ban robbant ki, amikor egy akkor ismeretlen edző (utólag kiderült, hogy Trevor Graham, a 100 méteren olimpiai bajnok és tavaly szintén doppingvétségen ért Justin Gatlin trénere) az amerikai doppingellenes ügynökségnek (USADA) elküldött egy fiolát az addig fel nem fedezett szteroiddal. A szert a Los Angeles-i BALCO laboratórium azzal a céllal fejlesztette ki, hogy a doppingvizsgálatokon kimutathatatlan szerrel lássa el a szabályokat megkerülőket. Chambers után a párizsi világbajnokságon 100 és 200 méteren győztes Kelly White akadt fenn a szűrésen, s velük együtt edzőjük, az orosz származású Remi Korchemny is gyanúba került. A korábban a müncheni olimpián 100 és 200 méteren győztes szovjet sprinter, Valerij Borzov felkészülését is irányító tréner ellen tavaly indult vizsgálat, amelyet a napokban zártak le.

Ennek végén a 74 éves szakember elfogadta az USADA feltételeit, amelyek szerint soha többet nem edzősködhet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik