Kudarc ez a döntetlen

VOLESZÁK GÁBORVOLESZÁK GÁBOR
Vágólapra másolva!
2007.03.12. 11:28
Címkék
Senki sem gondolta, hogy a Bayern–Werder összecsapás 1–1-es döntetlennel végződik. Ez az eredmény ugyanis egyik csapatnak sem jó, csak a nevető harmadiknak, a szombaton szintén pontokat veszítő, éllovas Schalkénak. A bajorok magukat okolhatják, hogy nem léptek feljebb a tabellán, a vendégek mesterének, Thomas Schaafnak pedig maradnak a számok – és a remény.

Két nap alatt is nagyot változik a világ… Péntek délután a Werder mestere, Thomas Schaaf, amikor hazaérkezett csapatával a spanyolországi Vigo városából (a brémaiak csütörtökön a Celta Vigo ellen nyertek idegenben 1–0-ra UEFA-kupa-mérkőzésen), még úgy nyilatkozott, a Bundesliga mostani fordulója csak egy a sok közül, balgaság lenne azt hinni, hogy akár a bajnokság végkimeneteléről is dönthet.

„Elképzelhetetlen, hogy nem lehetünk bajnokok, ha kikapunk a Bayerntől – magyarázta a brémaiak mestere. – Mi vagyunk az egyetlen csapat, amely mindegyik ellenlábasával játszott már. Bármi lesz az eredmény vasárnap, a versenyfutás az utolsó fordulóig tart.”

A szakember úgy kalkulált, ha fejet kellene hajtaniuk az egyre jobb formába lendülő bajorok előtt, jobb gólkülönbségüknek köszönhetően pontegyenlőség esetén is megelőznék őket, és ez nemcsak most, hanem a végelszámolásnál is fontos lehet. Ám hátrányuk az éllovas Schalke mögött még a Bayern elleni esetleges vereségkor is a ledolgozható kategóriába tartozó hat pont lenne.

Hangsúlyozzuk, a fentieket Thomas Schaaf pénteken mondta, amikor naivan még úgy gondolta, legfőbb ellenlábasuk, a Schalke szombaton három ponttal távozik Hannoverből. Nos, nem tette… Így aztán más lett a helyzet: a Bayern és a Werder vasárnapi összecsapása nem csupán rangadó volt, hanem fontos állomás is a két csapat életében (bár a bajoroknál korábban is így gondolkodtak). A Schalke mellett ugyanis a Stuttgart is botlott szombaton, az élmezőny csapatai pedig újból egymás nyakában lihegtek.

Lám, két nap alatt mennyit változott a világ: nem volt mit számolgatnia Thomas Schaafnak, egyszerűen meg kellett szerezniük a három pontot a kitartó üldözőnek bizonyuló Bayern ellen.

Mégis a müncheniek kezdtek úgy, mintha élet-halál harcot vívnának. Már ekkor úgy tűnt, sokat számít, hogy a Bayern egy nappal többet tudott pihenni nemzetközi kupatalálkozóját követően, míg a sérült Miroslav Klose nélkül felálló Werder megengedte magának azt a luxust, hogy nem utazott vissza csütörtöki UEFA-kupa-meccse után azonnal Németországba, hanem egy estét még eltöltött Vigóban. Persze szó sincs éjszakai kilengésekről, de tény: a korábban támadójátékáért dicsért brémaiak az egész mérkőzésen összesen két valamirevaló helyzetet tudtak kialakítani a Bayern ellen – s utóbbi gól is lett. Előnyük tudatában addig altattak a bajorok, hogy maguk is (főleg a vendégtalálatnál későn eszmélő Oliver Kahn) elszunyókáltak. A Werder pedig köszönte szépen, és a semmiből szerzett egy pontot.

Mindez persze a bajnoki címhez még kevés, és a bajorok szurkolói is joggal elégedetlenkedhettek az elpuskázott lehetőség miatt – nem ezt várták. Hiába, a felek csalódottan vették tudomásul: kettejük mérkőzése mégsem döntött el semmit, csak egyvalami változott szombathoz képest: ezúttal a Schalke szurkolói dörzsölhették a tenyerüket…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik